18 mai 2012 | 15:10

Transmisiunile japonezilor sar la rezolutie 8K

ACTUALITATE
Transmisiunile japonezilor sar la rezolutie 8K

NHK

NHK sau Nippon Hōsō Kyōkai este principalul operator de televiziune din Japonia si un permanent inovator si dezvoltator de tehnologie. NHK lucreaza atat cu elemente hardware, cat si cu un continut la rezolutie mult mai mare decat cea intalnita pana acum.

Nu 3D-ul este viitorul, ci UHDTV-ul, asa sustin cei la NHK. Intr-o perioada in care abia s-au anuntat cateva panouri 4K, televiziunea japoneza cauta sa transmita continut la rezolutie 8K – 7680 x 4320. Si asta nu se intampla oricum, ci folosind  o infrastructura deja existenta si un set de tehnologii nu neaparat noi.

Pentru transmisie, s-a folosit reteaua UHF, pentru prima oara cand vine vorba de continut la o rezolutie de 16 ori mai mare decat Full HD. Transmisia a functionat pe o distanta de 4,2 kilometri si a folosit simultan mai multe frecvente UHF. Sistemul utilizat pentru a combina mai multe canale de transmisie pentru un singur calup de informatii a fost asemanator conceptului MIMO de la WiFi – Multiple Inputs, Multiple Outputs. In final, volumul de informatii aferent unei astfel de transmisiuni a ajuns fara probleme la destinatie. Experimentul a fost o dovada „ca se poate”.

NHK nu a mentionat cand va ajunge aceasta tehnologie sa fie disponibila publicului larg.

Definit ca Super HI-Vision, termen patentat de NHK, continutul la rezolutie 7680 x 4320, inainte sa ajunga pe TV-uri, trebuie intai capturat la o asemenea rezolutie si in final trebuie afisat pe un panou compatibil. Pentru prima etapa, Societatea Japoneza de Televiziune a creat deja un senzor 8K care poate inregistra continut cu 120 cadre pe secunda. Pentru a doua etapa, NHK a colaborat cu Panasonic pentru a realiza un ecran de 145 inci compatibil cu un continut de aceeasi rezolutie 8K.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele