Thunderbolt la puterea a doua pe placile Gigabyte

Thunderbolt la puterea a doua pe placile Gigabyte

Conectorul Thunderbolt este o inventie foarte frumoasa. Gigabyte introduce doua porturi incepand cu cele mai noi placi de baza pentru Intel.

Gigabyte Thunderbolt Motherboard

Producatorul are trei modele pregatite pentru a implementa aceasta tehnologie, si anume Z77X-UP5 TH, Z77-UP4 TH si Z77MX-D3H TH. Toate trei au terminatia TH, ce reprezinta conectorii Thunderbolt.

Gigabyte Thunderbolt Mainboard

Un conector Thunderbolt are doua canale ce insumeaza o viteza de 10 Gbps, spre deosebire de USB 3.0, care este capabil doar de maxim 5 Gbps in teorie. Asadar, conectivitatea cu doua porturi poate ajunge la 20 Gbps cu aceste placi de baza. Cateva componente ce pot comunica la o astfel de viteza sunt placi grafice externe, HDD-uri in sistem RAID sau chiar monitoare cu o rezolutie mai mare de Full HD, care pot fi conectate pana la 6 pe un singur cablu, in configuratie de tip cascad (conexiunea se face cu un cablu la PC si apoi pleaca un cablu thunderbolt din fiecare monitor in celalalt).

Conectorul se preteaza in primul rand pentru cei care folosesc o cantitate mare de date, producatorii si editorii de film de exemplu sau chiar in diverse aplicatii industriale. Practic, este o conexiune ce inglobeaza viteza complexa a unui PCI Express si a unui conector Display Port. Mai jos aveti un scurt video cu performantele ce se pot inregistra cu aceste placi de baza.

Citește și: