Tehnologia NFC – prima implementare, alaturi de RIM si Turkcell

Tehnologia NFC - prima implementare, alaturi de RIM si Turkcell

Tehnologia NFC este destul de controversata. Discutiile au pornit de acum cativa ani intre cei care au creat-o si companiile de telefonie mobila. Aceasta prevede ca orice telefon echipat cu un cip NFC sa aiba rol de portfel electronic pentru plata a diverse bunuri sau servicii catre comercianti. Se stie ca smartphone-ul este unul dintre putinele dispozitive pe care le avem cu noi majositatea timpului. De asemenea, este si singurul pe care dorim sa il avem la indemana, spre deosebire de o pereche de chei sau portofelul.

RIM – Blackberry, pe de alta parte, si-a echipat in mod tacit aproape fiecare smartphone high-end cu aceasta tehnologie purtand discutii intense cu operatorii de telefonie mobila, cu increderea ca intr-o buna zi acest mod de plata va fi imbratisat de acestia. Iata ca acea zi a venit, si datorita Turkcell, operatorul de comunicatii al Turciei a acceptat aceastea provocare de a deveni un pionier in acest domeniu si a anuntat astazi parteneriatul cu RIM.

Cep-T Cuzdan este un sistem de plata prin NFC lansat astazi si disponibil momentan doar pentru BlackBerry Bold 9900 (Review). Acest sistem va functiona cu terminalele de plata MasterCard PayPass, acelasi sistem folosit de catre BRD la noi in tara pentru cardul de transport in comun, si va permite plati de pana la 19 dolari fara semnatura sau PIN. Serviciul permite plata insant a serviciilor de acest gen si dupa parerea mea primul si cel mai folosit va fi serviciul de transport in comun al turciei, deja echipat cu terminale PayPass. Astfel. achizitionarea biletului de calatorie nu va mai fi niciodata o problema.

Citește și: