Stimulatori electrici pentru senzatii tactile

Stimulatori electrici pentru senzatii tactile
17:22 12.08.2012

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Illinois au resit sa creeze o suprafata electrotactila extrem de subtire care, prin impulsuri electrice creaza senzatii utilizatorului.

piele artificiala

Cu o grosime extrem de mica, materialul creat de John Rogers si colegii sai foloseste stimulatori electrotactili pentru a transforma semnale electrice de diferite intensitati in senzatii tactile. Printr-un material publicat de cei de la Wired este descrisa in detaliu procedura care poate fi rezumata prin cativa pasi. In primul rand se aplica circuite flexibile pe un tub pliabil de forma degetului uman, dupa aceasta etapa respectivul tub este intors pe dos si aplicat pe un deget. La contactul cu pielea stimulatorul este gata sa „iti pacaleasca degetul, si apoi creierul, in interactiunea cu diferite suprafete.

Intregul ansamblul poate fi conectat la un computer sau un senzor extern pentru a reproduce senzatii extrem de precise si bine definite. Desi ideea nu este noua, tehnologia si materialele folosite fac aceasta versiune a conceptului mult mai practica si mai fiabila fata de versiunile anterioare ale conceputului.

Daca lucrurile evolueaza in directia previzibila, in curand vom vedeea si o manusa completa folosind acest sistem iar aplicabilitatea va deveni multipla, de la sesiuni de gaming la aplicatii medicale. Ca de fiecare data, ramane sa vedem ce ne rezerva viitorul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI