Stephen Hawking lucreaza cu o noua creatie: Big Brain – super computer

Stephen Hawking lucreaza cu o noua creatie: Big Brain - super computer

power-of-the-brain1

Daca tot este considerat de multi oameni de stiinta Einstein-ul generatiei noastre, marele fizician englez Stephen Hawking, in momentul in care nu lucreaza la o noua carte, se pare ca are in vedere un nou super computer.

Big Brain este numele noului computer a lui Hawking – un sistem care deja este infatisat ca „cel mai mare super computer cu memorie partajata”. SGI UV 2 este numele de cod al sistemului, dupa ce SGI UV 1, versiunea initiala a proiectului, avea aproximativ 50% din performantele noului sistem. Creat de cei de la SGI, acestia din urma se mandresc de colaborarea cu Hawking, motiv pentru care i-au si oferit acestuia primul exemplar SGI UV 2.

SGI UV 2 este un super computer construit pe platforma Intel cu 4096 core-uri Sandy Bridge, 64 Terrrabytes de memorie si o rata maxima de transfer de 4 TB/s. Incercand sa traduca performanta monstrului in termeni mai usor de inteles, creatorul a afirmat ca intreaga Biblioteca a Congresului American ar putea fi inregistrata in mai putin de 3 secunde. Procesoare Intel Xeon E5 stau la baza platformei iar partea de software este asigurata de o distributie cat mai curata de Linux.

Despre noul super computer, Hawking a afirmat ca va mentine in frunte cercetatorii englezi cand vine vorba de studiile din domeniul cosmologiei observationale si fundamentale. ,,Sunt foarte incantat sa primesc primul super computer SGI UV 2 din lume” a afirmat omul de stiinta.

Big Brain este si extrem de ieftin. In contextul in care UV 1 avea un pret de 50.000 dolari, SGI UV 2 este deja disponibil la 30.000$. Super computerul va fi prezent saptamana viitoare la Conferinta Internationala de Supercomputere.