Sistemul de operare IBM aniverseaza 25 de ani

Sistemul de operare IBM aniverseaza 25 de ani
Radu Neagu
20:29 03.04.2012

Nu stiu cati dintre voi tineti minte, insa IBM a avut si el la un moment dat un sistem de operare, acum 25 de ani, lansat imediat dupa MS-DOS.

Ei bine, acel sistem de operare, ce purta numele de OS 2 Warp, nu a avut un succes real. Implementat doar pe anumite sisteme proprietare IBM, sistemul de operare era mult mai revolutionar ca MS-DOS. Permitea multitasking, clikc dreapta si alte functii la care Microsoft nu se gandise inca.

Am spus „aniverseaza” in titlu, pentru ca acel sistem de operare este inca functional pe anumite sisteme logice (nu le putem spune PC-uri). Chiar daca la momentul actual succesul sau comercial practic nu a existat, o multime de utilizatori industriali l-au imbratisat. Nevoia de simplitate si de stabilitate pe care inca o ofera sistemele de operare de generatie veche primeaza in acest segment. Programarea s-a schimbat radical de atunci, insa regulie de baza si liniile de cod au ramas.

Un utilizator cunoscator a facut o imagine la un ATM din New York pentru a demonstra ca acest sistem de operare este inca folosit. Sunt sigur ca America nu este singura tara care inca se bazeaza pe acesta pentru ATM-uri sau POS-uri, din cate am inteles si unele sisteme de alarma folosesc o parte din codul acestuia. Motivul? Cand te apuci sa implementezi un sistem de ATM-uri sau POS-uri in toata tara, nu iti permiti, ca institutie, sa alegi varianta „piratarii” OS-ului si probabil esti de acord ca ar trebui sa cauti solutii ceva mai economice pentru a sustine aceste unitati.

OS 2 Warp are tot ce ai nevoie in aceasta situatie: conectivitate la internet, posibilitatea de fi customizat, functioneaza cu dispozitive de tip paralel si serial si, in plus, de ceva vreme este gratuit.

Sursa: Gizmodo

Comentarii
loading...