Si Mac-urile pot fi infectate: s-a inceput cu 600.000 de sisteme

Si Mac-urile pot fi infectate: s-a inceput cu 600.000 de sisteme

mac alert

Mai multe surse online confirma in aceste zile infectarea a peste 600.000 de Mac-uri cu un troian pe nume Flashback. Problema este destul de grava, deoarece virusul poate transforma sistemele in computere de tip botnet – mai precis, pot fi controlate sa duca la bun sfarsit instructiuni date de creatorii troianului.

Apple a lansat un update de securitate pentru a remedia problema, la scurt timp dupa ce Dr.Web a confirmat ca majoritatea sistemelor infectat se afla in SUA, Canada, Anglia si Australia. Din pacate, cei care nu sunt innebuniti dupa actualizari inca mai sunt vulnerabili.

Flashback, ca virus, are deja peste jumatate de an pe piata. In septembrie anul trecut, au fost descoperite primele infectari, in contextul in care Flashback se infatisa ca o actualizare la Adobe Flash care trebuie instalata. In momentul in care confirmati instalarea sistemul este infectat si toate masurile de securitate preinstalate pe sistem sunt dezactivate.

In versiunile mai recente ale aceluiasi troian, datorita unui cod java mai performant din pacate nu mai este necesar acordul utilizatorului pentru ca un sistem sa fie infectat. Desi ca arhitectura de software sistemele create de Apple sunt programate sa ceara acordul utilizatorului pentru a executa operatiuni mai complexe, se pare ca acestea nu sunt atat de invulnerabile pe cat se credea.

Pentru a verifica daca sunteti sau nu infectat cu respectivul virus si pentru a va lamuri in legatura cu ce pasi trebuie urmati in aceasta eventualitate, puteti accesa website-ul celor de la F-Secure. Daca nu va pricepeti foarte bine la utilizarea Mac-ului, cea mai buna metoda pentru a-l mentine curat este sa-l actualizati macar o data pe saptamana folosind software update.

Citește și: