02 iun. 2012 | 15:20

RIM are nevoie de un miracol!

ACTUALITATE
RIM are nevoie de un miracol!

De ce are RIM nevoie de un miracol? Pentru ca norocul sau strategiile de marketing nu sunt suficiente, avand in vedere ultimele cifre ale companiei.

 blackberry os 10 dev alpha

Povestea incepe destul de frumos pentru fiecare companie care a mizat pe aceeasi idee, insa finalul pentru toti a fost destul de tragic. Una dintre aceste companii se numea Palm. Avea o piata destul de mare si un profit enorm din vanzarea de telefoane mobile. Apoi a aparut Apple, care a inceput sa ii fure din utilizatorii de smartphone, iar compania si-a incercat norocul cu o tableta destul de ciudata si un sistem de operare interesant.

Singura problema era ca, desi tableta si sistemul de operare WebOS erau produse bune, au fost lansate prea tarziu, mult prea tarziu. Motivul intarzierii a fost si teama companiei ca produsul respectiv nu va ajunge la standardele impuse de Apple si ca nu vor recastiga piata. In scurt timp, compania s-a vandut catre HP, care a reluat proiectul cu sistemul de operare, dar l-a abandonat prea repede, cand inca „era in fasa”. Va puteti imagina ce sanse de supravietuire are un „infant” de unul singur in lumea reala. Aceasta decizie pripita probabil ca i-a scazut si mai mult sansele acestui sistem de operare sa mai poata fi implementat pe vreun dispozitiv in viitor.

Care dintre situatii credeti ca se aplica pentru Blackberry OSX?

Totul se reduce in final la bani, evident. RIM avea o valoare de 80 miliarde de dolari in 2007, saptamana trecuta a ajuns la 5,5 miliarde de dolar. In doar 5 ani, a pierdut 78% din valoarea totala, majoritatea pierderilor fiind suferite in ultimii 2 ani. S-a decis ca problema este destul de simpla: produsele sale nu se vand. Tableta Blackberry este pe cale sa anunte a treia versiune, in timp ce exista inca o multime inca nevandute din seriile vechi. Cel putin la noi in tara, PlayBook este un subiect aproape tabu. Toate aceste lucruri duc la un singur rezultat: inchiderea unor facilitati de productie, cu sute si mii de oameni care isi vor pierde din nou locurile de munca.

smartphone blackberry os 10RIM promite inca din 2010 ca acest an va fi revolutionar. Curios insa ca nu reuseste deloc sa mai castige interesul consumatorului care migreaza catre iOS, Android si, mai nou, putin catre Windows Phone 7.

RIM mizeaza acum pe sistemul de operare BlackBerry 10, insa din pacate acesta functioneaza doar pe terminalele lor. OS-ul promite mult, l-am vazut si pot sa spun ca este intuitiv, rapid si usor de utilizat. Din pacate, fara o platorma hardware adecvata nu ii vad un viitor prea stralucit. La fel era si WebOS-ul, o idee foarte buna care insa nu s-a materializat la timp si nu a reusit sa salveze nici Palm, nici tableta celor de la HP.

Da, veti spune ca nici Windows Phone 7 nu functioneaza stralucit,insa WP7  are in spate „masina de facut bani” a celor de la Microsoft si, mai nou, are si un hardware adecvat prin suportul celor de la Nokia si al restul producatorilor. Chiar si asa, nu reuseste sa se impuna in forta intre cele doua tabere de Android si iOS. Un alt punct de vedere este ca Microsoft incearca sa penetreze piata de mobile fara a avea un background de concedieri si pierderi masive din valoarea companiei.

Mi-ar parea sincer rau sa vad ca RIM va ceda intr-un final si va disparea subit de pe piata. Nu sunt un utilizator de Blackberry, insa apreciez terminalele acestora si chiar sistemul de operare de care vorbeam. In plus, disparitia lui ar insemna si un dezavantaj pentru restul producatorilor. Se stie bine ca intr-o piata bine echilibrata economic exista mai mult de doi „jucatori” importanti pe acelasi segment.

Uitati-va la Intel si AMD. Al doilea a iesit de curand din „cursa pentru performanta”, accentuand productia de procesoare low-end sau de APU-uri, pe cand Intel lanseaza noi serii in fiecare an inca din 2010, fiecare cu zeci de modele, care mai de care mai rapide.

Revenind la RIM, chiar daca Blackberry OSX va avea un succes enorm, tot mai e nevoie de cateva luni pana la un an, care vor fi decisive pentru viitorul companiei. Vom vedea.

blackberry os 10