07 iun. 2012 | 11:20

Peste 6 milioane de conturi LinkedIn au fost sparte – parolele sunt online

ACTUALITATE
Peste 6 milioane de conturi LinkedIn au fost sparte - parolele sunt online

Dupa un val de speculatii care au inceput in urma cu mai bine de 24 de ore, LinkedIn a confirmat intr-un post pe blogul companiei ca securitatea le-a fost compromisa, iar parolele a 6,5 milioane de utilizatori au fost furate.

Totul a inceput dupa ce un utilizator al unui forum rus a afirmat ca a spart baza de date a celor de la LinkedIn si a furat toate detaliile referitoare la cateva milioane de utilizatori. In secunda urmatoare, acelasi utilizator a urcat pe internet 6.458.020 parola encriptat in format SHA-1, fara numele de utilizatori. Desi initial se spera ca respectivul utilizator nu a avut acces la numele de utilizatori, realitatea se pare ca a fost alta.

Inainte ca LinkedIn sa recunoasca gravitatea situatiei, Mikko Hypponen – Chief Research Officer la F-Secure confirmase deja faptul ca respectivele parole au mari sanse sa fie reale si sa fie obtinute prin hacking-ul serverelor popularului serviciu de socializare.

Desi LinkedIn recomanda schimbarea parolelor in viitorul extrem de apropiat, merita retinut faptul ca parolele salvate in acest format SHA-1 nu sunt sunt extrem de usor de decriptat. Este adevarat ca in cazul in care folositi parole simple, gen cuvinte dintr-un dictionar, fara cifre sau alternanta de litere mari si mici aveti mai mari sanse sa fie sparte, insa intreaga procedura dureaza destul de mult.

In cazul in care vreti sa verificati daca parola voastra este printre cele expuse o puteti introduce la adresa www.leakdein.org. In secunda urmatoare veti fi informat daca printre cele 6,5 milioane de parole s-a ratacit, in format SHA-1, si cuvantul vostru cheie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele