23 iul. 2012 | 13:40

Panourile solare transparente se apropie de realitate

ACTUALITATE
Panourile solare transparente se apropie de realitate

Un grup de cercetatori de la Universitatea UCLA au reusit pentru prima oara sa creeze niste prototipuri pentru panourile solare transparente functionale.

ucla transparet solar celll

Cu toate ca tehnologia fotovoltaica este din ce in ce mai avansata, pana acum nu s-au putut crea panouri solare cu un grad sporit de transparenta. Aflat intr-un stadiu destul de avansat de dezvoltare, rezultatul muncii de la UCLA, bazat pe un nou tip de polimer, se pare ca are un  potential real. Primele prototipuri, avand o transparenta de 66%, au o rata de conversie a energiei solare de 4%. Desi rezultatele obtinute atat la performanta cat si la transparenta nu sunt spectaculoase, reprezinta cu siguranta un pas semnificativ in fata.

Conform unui studiu publicat de ACS Nano, tehnologia ar putea fi folosita incepand cu dispozitive portabile pana la ferestre de cladiri. Daca avem noroc, s-ar putea sa vedem si smartphone-uri care folosesc pentru un plus de energie panourile solare de acest tip. Pana in momentul in care vom vedea acest posibilitati reflectate in realitate, din pacate mai avem putin de asteptat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele