O noua tehnologie 3D fara ochelari s-ar putea sa dea lovitura

O noua tehnologie 3D fara ochelari s-ar putea sa dea lovitura
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
08:20 13.07.2012

Cu voia sau fara voia noastra, tehnologia 3D evolueaza cu o viteza ametitoare. Dubios e insa faptul ca multe dintre solutiile actuale, contrar perceptiei reale legate de continutul in 3 dimensiuni, nu-ti ofera nici un fel de libertate de miscare, mai degraba fixandu-te intr-un singur loc.

MIT Media Lab a dezvoltat o tehnologie 3D fara ochelari care implica utilizarea mai multor straturi de tip LCD obisnuite.

3D fara ochelari

Scopul final? Crearea de imagini in 3 dimensiuni cat mai credibilie si cat mai apropiate de hologramele pe care le vedeam in filme, pana de curand. Cu cat mai multe LCD-uri suprapuse, este suficienta spargerea unei imagini web in bucati, dupa care, prin intermediul unor algoritmi si cu o viteza foarte mare de clipire a ecranului, sunt alternate imagini ce par sa se schimbe in functie de unghiul din care sunt privite.

Ca restrictii, in acest stadiu al tehnologiei este necesara o rata de refresh de 360 Hz – o cerere nu foarte exagerata, avand in vedere specificatiile modelelor de pe piata.

Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba in aceste ecrane suprapuse, urmariti clipul de mai jos si aveti in vedere faptul ca Nintendo 3DS deja foloseste o variatie a acestei tehnologii. Desi sunt multe schimbari in solutia celor de la MIT, marele avantaj este ca finantarea corecta ar putea aduce in scurt timp in magazine produse care sa foloseasca exact platforma descrisa mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: