O noua metoda de spionaj tehnologic: stick-urile lasate in parcare

O noua metoda de spionaj tehnologic: stick-urile lasate in parcare

Pentru ca nimic nu se compara cu experienta gasirii unui stick pe strada si prea putini utilizatori rezista tentatiei de a baga respectivul stick USB intr-o unitate desktop persoanal, o noua metoda de spionaj industrial apeleaza exact la aceste sensibilitati.

Mai multi angajati ai companiei de chimicale DSM au gasit in parcare stick-uri USB pe care sa le foloseasca.

vaccineusb

Desi multi nu au rezistat tentatiei de a-l baga in computerul de la munca, au fost si cativa utilizatori care au dus respectivul stick direct la departamentul IT al companiei pentru o scanare. Nu mare le-a fost mirarea baietilor de la IT cand au sesizat ca stik-urile erau infectate cu troieni al caror singur scop era transmiterea de informatii de pe computerul gazda intr-un server remote. Avand in vedere ca serverele care trebuiau sa primeasca respectivele informatii aveau IP-uri asociate, a fost taiat traficul de orice natura catre si dinspre respectivele IP-uri.

Desi ideea nu este noua, cu virusi agresivi precum Stuxnet realizandu-si primele infectii in acelasi fel, stick-ul USB tinde sa fie extrem de periculos daca este folosit cum trebuie de raufacatori. Din acest motiv, combinat cu faptul ca este imposibil sa afli sursa infectiei, recomandarea este ca stick-urile gasite sa nu fie neaparat privite ca „daruri”.

Citește și:
Etichete: