NVIDIA a anuntat GeForce GTX 690 – placa video dual GPU cu arhitectura Kepler

, 30 Apr, 13:05

GeForce GTX690

In aceste zile, CEO-ul NVIDIA Jen-Hsun Huang a anuntat cel mai nou chipset dual GPU al companiei, intitulat GeForce GTX 690, in cadrul unui eveniment desfasurat la Shangai, China.

Creata, desigur, pentru a sparge toate topurile, noua placa de referinta care foloseste noul chipset de la NVIDIA foloseste unul dintre cele mai originale sisteme de racire de pana acum. Cu o combinatie de aluminiu si policarbonat pentru protectie si disipare a caldurii, noua placa video foloseste o alimentare cu 2 x 8 pini si integreaza doua GPU-uri GTX680. Conectivitatea dintre cele doua se face printr-o conexiune SLI onboard. Primul element din ansamblul de racire este format din doua camere cu apa si vapori pentru disiparea rapida a calduri de deasupra chipset-urilor – dual water-vapor chambers.

gf-gtx-690

 

Pe langa faptul ca a stimulat multimea prezenta la eveniment prin oferirea gratuita a unui GTX690 unui individ entuziast, Jen-Hsun a mentionat si alte cateva detalii legate de GTX 690. Noua placa video integreaza 3072 de nuclee CUDA tactate la 915 MHz in mod obisnuit si ajung pana la 1019 MHz in mod boost. Daca ati retinut cu precizie specificatiile GTX680 veti observa ca aceste frecvente sunt un pic mai mici in cazul placii dualGPU. Viteza memoriei este de 6 GHz iar in ceea ce priveste cantitatea, puteti ajunge pana la 2 x 2 GB GDDR5 – astfel ajungeti la 4GB de memorie dedicata.

Pretul noi placi video va fi specificat la 999$, iar data de lansare globala va fi 7 mai, cu o lansare restransa pe 3 mai. O cumpara cineva?

geforce-gtx-690-2

Update: Au aparut si primele teste pe internet pentru a ne face o parere legata de performanta nou lansatei GTX690 fata de GTX680. Le puteti vedea in graficul de mai jos.

gtx_690_perf

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Cam multe greseli in articolul asta, se pare ca cel care l-a scris e cam paralel cu tehnologia. Citez: „noua placa video foloseste o alimentare cu 10 pini”.
Vrei sa spui ca are nevoie de doi conectori 6+2 pin, nu?

„Pe langa faptul ca a stimulat multimea prezenta la eveniment prin oferirea gratuita a unui individ entuziast, Jen-Hsun a mentionat si alte cateva detalii legate de GTX 690.”
Asta nu stiu in ce limba e scrisa, dar sigur nu are nici o treaba cu limba romana.

Cum adica „Noua placa video integreaza 3072 de nuclee CUDA tactate la 915 MHz in mod obisnuit si ajung pana la 1019 MHz in mod boost.” ?
Ce vrea sa insemne acest text? Cred ca voiai sa spui: „Noua placa video are integrate 2 GPU-uri, tactate la 915 MHz default care ajung pana la 1019 MHz in mod boost.”
CUDA Cores sunt altceva, folosesc la editari video, randari etc, nu are absolut nici o legatura.

„Viteza memoriei este de 6 GHz iar in ceea ce priveste cantitatea puteti ajunge pana la 2 x 2 GB GDDR5 – astfel ajungeti la 5GB de memorie dedicata.”
Ce trebuie sa insemne asta? Deja este ridicol. Cum adica sa ajungi la 2 x 2 GB de memorie GDDR5 care defapt ajunge la 5 GB ? Voiai sa zici ca placa are defapt 4 GB si mai poti aloca tu inca un GB din memoria ram ca shared ? Oricum nu ajuta la nimic asta, dar te rog eu frumos, inainte sa mai scrii articole despre tehnologie, invata si despre ce e vorba.

Alexandru Puiu

@Poe mersi de sugestii, fie ele si pe un ton mai agresiv, dar din pacate din graba ai facut la randul tau cateva greseli. Alimentarea este 2 x 8 pini; propozitia este in limba romana linistit; confunzi tehnologia CUDA de la NVIDIA cu core-uri sau nuclee CUDA, acestea din urma definesc streamuri de procesare dupa regula One Multiprocessor = 8 Cuda Cores
(+ 2 Special Function Units (SFU) + instruction decoder + 16kb Shared Memory + more stuff ), deci ca sa te citez ,,nu are nici o legatura”.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail