Nokia vinde patente si tehnologii. Nu se imbogateste

Nokia vinde patente si tehnologii. Nu se imbogateste

In incercarea de a-si mai reveni un pic cu banii, Nokia incepe sa vinda bucati importante din proprietatile intelectuale pe care le detine. Sa speram ca nu ajunge sa isi vanda si sediile.

Qt logostrap

Dupa ce a anuntat o pierdere de 1 miliard de dolari pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an, e bine de stiut ca Nokia incearca sa revina pe linia de plutire printr-o serie manevre.

Ieri printr-un comunicat, se anunta ca Nokia vinde  500 de patente catre Vringo pentru 22 milioane de dolari si ceva bani din profitul obtinut ulterior de Vringo din utilizarea respectivelor proprietati intelectuale. Patentele vizeaza in special infrastructuri celulare si telecomunicatii. Vringo este o companie care, desi se descrie ca lucrand cu notiuni precum „inovatie, dezvoltarea si monetizarea tehnologiilor mobile si proprietate intelectuala”, a devenit cunoscuta prin crearea primelor tonuri de apel video sau ,,Facetones”.

In al doilea episod din istoria recenta Nokia ce respecta acelasi trend, Reuters a preluat o serie de informatii referitoare la o achizitie de 4,9 milioane dolari de la compania finlandeza. Subiectul vanzarii este reprezentat de un framework pentru dezvoltarea aplicatiilor cross-platform intitulat Qt. Fiind perceputa ca o unealta fundamentala in dezvoltarea aplicatiilor pentru Symbian si Meego, Qt a fost cumparat de Nokia contra sumei de 150 milioane dolari in 2008. Nu am gresit zerourile, Nokia tocmai a vandut de 30 de ori mai ieftin un produs pe care l-a cumparat in urma cu 4 ani. Pentru a-si mai salva un pic din prestatie, aparent Nokia a vandut si anul trecut catre Digia cateva licente comerciale si functii din Qt pentru o suma care a ramas momentan necunoscuta.

In urma vanzarii Qt, 125 de angajati Nokia localizati in Berlin si Oslo vor deveni angajati Digia. Ca un plan pe termen scurt, proaspatul proprietar vrea sa modifice framework-ul pentru a fi capabil sa stea la baza aplicatiilor de Android, iOS si Windows 8. Cu alte cuvinte, Qt isi va mentine renumele de unealta pentru crearea de aplicatii cross-platform iar lui Symbian si MeeGo se vor adauga iOS, Android si Windows 8 ca platforme agreate.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: