27 feb. 2012 | 11:30

Nokia @ MWC 2012

ACTUALITATE
Nokia @ MWC 2012

Mobile World Congress 2012 abia a inceput, iar Nokia si-a prezentat deja noutatile in materie de telefoane mobile si noi servicii. Chiar daca ne-am fi asteptat sa se discute mai mult despre noi terminale Windows Phone 7, se pare ca diviziile de telefoane cu software in-house sunt inca destul de importante pentru compania finlandeza. 

Astfel, au fost prezentate trei noi terminale S40 din seria Asha, care a debutat toamna trecuta. Noile modele se numesc Nokia Asha 202, Nokia Asha 203 si Nokia Asha 302, iar fiecare beneficiaza de particularitatile sale. Nokia Asha 202 este un telefon destul de ciudat, oferind acces la cardul SIM fara a necesita scoaterea bateriei sau oprirea telefonului. Chiar daca nu este la fel de usor de trecut de pe o cartela pe cealalta ca in cazul unui telefon dual-SIM, cu siguranta sunt cativa utilizatori care se vor bucura de includerea acestei functii de hot-swap. 203 in schimb, nu va avea aceasta usita pentru schimbarea SIM-ului, iar impreuna cu 202 constituie gama de telefoane entry level. Ambele terminale includ touchscreen-uri de 2.4 inci si vor fi compatibile cu 40 de jocuri (printre care multe de la EA Games precum Bejeweled, Need for Speed, Tetris si Sims Medieval), dar si cu serviciile sociale Nokia Life si vor veni la pretul recomandat de 60 de Euro. Terminalul din urma, Nokia Asha 302, va fi primul din seria S40 care va oferi compatibilitate cu serviciile Microsoft Exchange (functionalitate pe care o va primi si modelul 303) si se lauda cu un procesor de 1 GHz, antena capabila de viteza pe internet de pana la 14.4 Mbps, insa nu va include un ecran tactil. Pretul recomandat pentru acest telefon va fi de 95 de Euro. Aceste trei terminale se vor lansa in urmatoarele saptamani.

Urmatorul telefon este Nokia 808 PureView, un terminal bazat pe sistemul de operare in-house Belle, care este destinat amatorilor de fotografie pe telefon. Acesta este succesorul lui N8 si vine cu o serie de specificatii destul de interesanta. In primul rand, partea din fata a telefonului este ocupata de un ecran tactil de 4 inci si este impins de un procesor de 1,3 Ghz. Din pacate, rezolutia 640×360 nu va fi tocmai impresionanta pe un display atat de mare, insa cei 512 MB RAM vor fi cu siguranta pentru Symbian. Cea mai atractiva componenta din acest telefon va fi camera, care promite sa realizeze fotografii la 41 megapixeli (da, patruzeci si unu), folosind un algoritm de interpolare a pixelilor. Cei care vor sa realizeze fotografii widescreen vor trebui sa se multumeasca cu „numai” 34 megapixeli, iar cei care doresc sa filmeze vor putea face acest lucru in rezolutia Full HD. Acest terminal este asteptat in luna mai, la un pret de aproximativ 450 de Euro.

Spre finalul conferintei, Nokia a prezentat si un nou terminal bazat pe platforma Windows Phone 7, care sa acopere nivelul entry-level. In timp ce Nokia Lumia 800 si 900 vor fi considerate flagship, iar 710 mid-range, noul 610 este modelul pentru cel care doreste sa isi achizitioneze primul smartphone cu Windows Phone 7, la un pret decent. Telefonul  nu a primit detalii despre specificatiile tehnice, insa stim cu siguranta ca va dispune de numai 256 MB RAM si o camera foto cu auto-focus. Alaturi de 610 vine si serviciul Nokia Transport, care va oferi harta mijloacelor de transport in comun din peste 500 de orase din 46 de tari. O alta aplicatie, Nokia Reading, destinata cititului de carti, reviste, audiobooks si ziare se va lansa pe terminalele Lumia la inceputul lunii aprilie, complet gratuit. Nokia Lumia 610 este asteptat in al doilea sfert financiar din 2012, la un pret de 189 de Euro.