Nokia anunta rezultatele dramatice pentru trimestrul al doilea

Nokia anunta rezultatele dramatice pentru trimestrul al doilea

Desi nu mai vine ca o surpriza pentru nimeni, rezultatele financiare ale Nokia pe cel de al doilea trimestru al acestui an au fost incarcate de tristete si suferinta.

Nokia Results

Pentru inceput, Nokia a anuntat pierderi de aproximativ 1 miliard dolari – costuri de operare. Cifra nu a fost mai mare, in parte datorita patentelor licentiate de foarte multe companii care cotizeaza, si in parte datorita unui cec pe care se vehiculeaza ca l-ar primi Nokia trimestrial de la Microsoft. Dubios e faptul ca si in aceste conditii, Nokia a castigat in practica aproximativ 125 milioane dolari.

Desi ar putea suna ca o gluma, investitorii care au mai ramas alaturi de companie au fost incantati de rezultatele companiei pentru aceasta perioada, deoarece se vehicula o situatie mult mai dramatica. Avand in vedere ca primul trimestru al acestui an a lasat compania cu pierderi de 1,6 miliarde dolari – costuri de operare, analistii s-au mai potolit cu sperantele.

In comunicatul cu rezultatele financiare s-au mai mentionat cateva detalii destul de interesante. Lumia a ajuns la 4 milioane de terminale comercializate in trimestrul al doilea al acestui an. Per total cifra este de aproximativ 7 milioane de smartphone-uri vandute sub acest brand. Desi a insistat destul de mult cu campanii de publicitate in SUA, americanii au fost dispusi sa cumpere doar 600.000 de noi unitati in ultimul trimestru.

Pentru cel de al treilea trimestru al acestui an, Nokia aproximeaza o perioada foarte dificila, in parte din cauza mai mai multor factori externi, cat si a unor tranzitii interne. Inca se mai face tranzitia de la Symbian si Meego la Windows Phone, in plus, Microsoft a descurajat achizitiile pentru perioada imediat urmatoare prin anunturile despre Windows Phone 8 sau WP8. Din lipsa de suport pentru upgrade, indiferent de pretul pe care ati fi dispus sa dati pe un smartphone modern, este imposibil sa recomanzi cuiva in acest moment un Windows Phone. Din moment ce nu primesti posibilitatea ca peste trei luni sa faci un update firmware, chiar si utilizatorii mai atehnici ajung sa evite o platforma.

Cu o valoare a volumului de lichiditati in continua scadere, de la 5,98 miliarde dolari anul trecut – la 5,15 miliarde dolari acum, devine vident ca Nokia va ajunge in relativ scurt timp sa se bazeze pe patente pentru fonduri. Legat de acest aspect, pana si Elop a recunscut ca percepe vanzarea catorva patente ca o metoda rapida de infuzie de fonduri. Desi incepe sa miroase a telenovela, dar pe bani pe mai multi, nu le putem dori decat succesuri celor de la Nokia.