Noi licitatii ce graviteaza in jurul Apple – Faceti pronosticuri?

Noi licitatii ce graviteaza in jurul Apple – Faceti pronosticuri?

Placa de baza Apple

Casa de licitatii Sotheby’s a organizat doua evenimente care ar trebui sa atraga atentia pasionatilor de IT si nu numai.

Pe 15 iunie va avea loc o licitatie la New York cu doua produse, ambele legate de Apple. O placa de baza de Apple I, functionala, ce a fost asamblata de catre Steve Wozniak, va fi pusa la licitatie cu un pret de pornire de 180.000 dolari. Tot atunci va fi disponibil pentru achizitie un memoriu redactat de Steve Jobs in perioada pre-Apple, cand acesta lucra la ATARI.

Placa de baza este una din 6 modele de pe intreg mapamondul care inca mai sunt in stare de functionare. In pachetul de licitatie pentru placa de baza va mai fi inclus un manual de utilizare, un ghid de programare in Basic si o interfata de casetefon pentru inregistrearea si rularea programelor cu mult mai multa usurinta.

Desi este greu de apreciat ce pret va atinge acest exponat, ca reper putem folosi o placa de baza licitata de catre compania Christies in 2010. La momentul respectiv, desi placa de baza era de la un Apple I, aspect care ar fi trebuit sa o transforme intr-un exponat clasic, spre deosebire de modelul de mai sus, placa licitata la Christies nu mai mai era functionala. Cu toate acestea, pretul final al produsului a fost de 212.267 dolari.

Mai jos aveti si o imagine cu reclama originala la primul computer Apple I care tradeaza pretul fatidic de 666,66$.

theFIRSTapplead

Memoriul lui Steve Jobs, care va fi de asemenea expus la licitatie, ar trebui sa ajunga la o cifra de 15.000 dolari, in functie de numarul fanaticilor din sala. Respectivul memoriu are cateva pagini, este adresat lui Sephen Bristow de la ATARI si include scheme cu circuite si idei prin intermediul carora ar puea fi imbunatatit Gameplay-ul jocului Atari’s World Cup Footbal. Jobs se gandea la cum ar putea introduce mai multa variatie in urmatorul joc cu scopul  de spori valoarea de replay.

Chiar daca este imposibil de apreciat valoarea finala a unei licitatii, daca trecutul este un reper concludent, ne putem astepta la niste preturi exagerate din orice punct de vedere. In urma cu cateva luni, contractul de fondare al Apple semnat in original atat de Steve Jobs, cat si de Steve Wozniak trebuia sa se vanda cu aproximativ 150.000 dolari si a avut un pret final de 1,6 milioane dolari.

Ziceti repede: ce pronosticuri faceti?

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI