Muzica moderna duce lipsa de diversitate

Muzica moderna duce lipsa de diversitate

Un studiu recent a demonstrat ca parintii si bunicii aveau dreptate in ceea ce priveste melodiile lansate recent: toate suna la fel.

muzica veche vs muzica noua

Daca traiati cu impresia ca exista din ce in ce mai multe similaritati intre melodiile de la radio, ei bine aveti dreptate. Un studiu recent s-a angajat sa demonstreze acest lucru iar rezultatele au fost uluitoare. Analizand 464.411 melodii populare lansate intre anii 1955 si 2010, din genuri muzicale precum pop, rock, electronic si metal, cercetatorii au luat toate masurile pentru a se asigura ca rezultatele sunt concludente.

Cercetatorii implicati in studiu au luat in calcul 3 aspecte diferite ale fiecarui cantec: inaltimea, volumul si timbrul. In perceptia lor, timbrul implica „culoarea”, „textura” si calitatea tonului. Dupa ce au rezumat fiecare melodie la aceste caracteristici, au analizat informatiile obtinute.

Concluzia intregului test a fost ca ,,ne indreptam spre o varietate scauzuta in ritm si inaltime, catre o omogenizare consistenta a paletei timbrului muzical si catre mai un volum mai ridicat, in final toate acestea generand o dinamica mai slaba a noilor melodii.” Sintetizand aceste informatii, avem  confirmarea ca muzica devine mai zgomotoasa, mai omogena, si in acelasi timp ni s-a oferit o explicatie pentru popularitatea cover-urilor. ,,Este suficient sa actualizezi aceste 3 aspecte ale unei melodii vechi si in secunda urmatoare va suna modern din nou.”

Cu toate ca, din punctul meu de vedere, concluzia este dramatica, din pacate nu prea avem cum sa o schimbam, eventual doar prin a fi mai selectivi cand vine vorba de muzica ascultata.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: