MPlayerX – O noua victima a limitarilor Mac AppStore

MPlayerX - O noua victima a limitarilor Mac AppStore

Dupa ca in urma cu cateva saptamani atrageam atentia asupra celor mai importante aspecte legate de sandboxingul din OS X Mountain Lion, acum au inceput sa apara si primele victime.

mplayer

Gandita ca o functie pentru un grad sporit de securitate al utilizatorilor, ideea de sandboxing limiteaza foarte mult resursele sistemului la care poate sa aiba acces o aplicatie terta. Desi in teorie suna bine, in practica dezvoltatorii mai multor aplicatii au avut probleme cu acest sistem inca din primele zile in care a fost implementat.

Dezvoltatorul popularului player multimedia MplayerX, Zongyao Qu, renunta la Mac App Store dupa ce ,,s-a certat cu Apple timp de 3 luni” din cauza faptului ca aplicatia lui bazata pe player-ul Linux MPlayer nu se conformeza restrictiilor. Cu toate acestea, Qu nu s-a lasat cu una, cu doua. ,,Am facut 6 builduri incercand sa fac MplayerX sa treaca de procedura de review a celor de la Apple si am explicat de ce cateva privilegii sunt atat de importante pentru ca MplayerX sa obtina functia asta sau functia aia, dar raspunsul a fost nu, nu, nu, nu, nu  si nu.” Printre functiile afectate de regulile de sanboxing se numara abilitatea aplicatiei de a incarca automat subtitrarea si de a reda automat urmatorul episod dintr-un serial TV.

Ca o solutie la problema, ultima versiune de MPlayerX 1.0.16 nu va mai fi disponibila pentru descarcare prin intermediul Mac App Store. Pentru cei care vor sa foloseasca exclusiv magazinul de aplicatii al celor de la Apple va crea o versiune de MPlayerX 1.0.15 cu functionalitate limitata, ce va fi disponibila pentru descarcare prin aceasta metoda.

Printre alte victime ale regulilor de sandboxing Apple se numara Postbox, care de asemenea a trebuit sa se retraga din Mac App Store. Ca o manifestare a tristetii cauzata de aceste reguli, Marco Arment – creatorul Instapaper a spus: ,,Cate aplicatii bune vor fi retrase din App Store pana sa le pese celor de la Apple?”