Microsoft a incercat sa insele sistemul – afirma ca a fost o greseala tehnica

Microsoft a incercat sa insele sistemul -  afirma ca a fost o greseala tehnica

Microsoft a recunoscut azi ca a facut o greseala tehnica ce implica 28 de milioane de sisteme cu Windows 7 Service Pack 1. Problema este legata de ecranul de alegere a browser-ului pe care Microsoft s-a angajat sa-l afiseze tuturor utilizatorilor.

Internet Explorer

In 2009, celor de la Microsoft le-a fost intentat un proces de monopol la Curtea Europeana. Subiectul procesului respectiv era legat de browserul Internet Explorer, care venea preinstalat cu orice sistem de operare, descurajand utilizatorii sa instaleze alt browser. Pentru a solutiona problema, Curtea Europeana le-a impus celor de Microsoft implementarea unui sistem prin care sa evidentieze si celelalte optiuni pe care le are utilizatorul cand vine vorba de acest subiect.

Solutia gasita a fost o aplicatie cu un singur ecran. Respectivul ecran trebuia sa ofere utilizatorilor de  Windows optiunea de a alege orice alt browser, nu doar Internet Explorer, trebuie sa fie afisat imediat dupa instalarea sistemului de operare. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, si aceeasi comsie s-a autosesizat.

Incercand sa calmeze spiritele, Microsoft a decis sa-si mareasca de buna voie cu 15 luni perioada in care sa instaleze respectivul ecran. Si-a cerut, de asemenea, scuze in mod oficial pentru evenimente: „Regretam enorm ca s-a intamplat aceasta eroare si ne cerem scuze pentru ea.” Un oficial al companiei a spus ca a fost deja angajata o companie terta a carei sarcina este sa investigheze sursa respectivei erori. Oricum, in momentul in care se vor incheia cercetarile, se va crea un raport care va ajunge direct la Comisia Europeana.

Desi au mai existat ceva plangeri legate de tratamentul Microsoft pentru producatorii de browsere care vizau crearea de astfel de aplicatii pentru interfata Metro, in cazul particular descris mai sus, Microsoft risca o amenda egala cu pana 10% din profitul anual.