10 mart. 2012 | 08:00

LIREC la CeBIT: Cat de sociali pot fi robotii?… [+VIDEO]

ACTUALITATE
LIREC la CeBIT: Cat de sociali pot fi robotii?... [+VIDEO]

LIREC Social Robots

LIREC este o initiativa de cercetare care inglobeaza eforturile unor universitati, institutii de cercetare si companii din Europa. Scopul principal este de a gasi metode si solutii pentru o mai buna integrare… sociala a robotilor. Adevarul este ca, fara componenta sociala, robotii viitorului nu vor putea fi mai mult decat niste electrocasnice exagerat de scumpe.

Asadar, cercetatorii cauta sa imbine stiinta sociala cu robotica si tehnica de calcul, proces din care rezulta roboti capabili sa interactioneze social cu oamenii in functie de varsta si starea de spirit a acestora.

Dupa cum veti vedea si in videoclip, ne-am jucat si noi cu prototipurile LIREC. Nici nu va putem spune ce mare deosebire este intre o jucarie cu baterii care functioneaza pana ramane fara energie si acesti roboti, care inspira un oarecare grad de inteligenta sociala!…

Am facut cunostinta, pe rand, cu:

FLASH – robotul care poate comunica verbal si non-verbal si care poate imita exact starea de spirit si mimica omului din fata sa

MyPleo – dinozaurul de jucarie ale carui personalitate si nevoi (hrana, apa, joaca) pot fi transferate pe orice smartphone, printr-o aplicatie specifica. Astfel, te poti juca atat cu robotul dinozaur, cat si cu replica virtuala a acestuia atunci cand esti plecat de acasa. Cand transferi dinozaurul pe smartphone, jucaria adoarme la propriu – isi inchide ochii si devine inactiva.

MyFriend – un robot-pisica, iCat, care stie sa joace sah si, in acelasi timp, detecteaza starea de spirit a partenerului de joc. Este o varianta ideala a profesorului de sah, pentru ca pe parcursul jocului iti ofera indicii, incurajari, iar din cand in cand face cate o gluma pentru a destinde atmosfera. De asemenea, este capabil sa invete ce tip de interventie este mai potrivit si in ce moment pentru fiecare om, in functie de reactiile si mimica acestuia.

Mai jos, aveti surprinse cateva momente petrecute alaturi de robotii prietenosi, iar aici gasiti mai multe detalii despre ei.