Jailbreaking-ul smartphone-urilor poate deveni din nou ilegal

Jailbreaking-ul smartphone-urilor poate deveni din nou ilegal

Jailbreakingul si rooting-ul smartphone-urilor pot deveni din nou ilegale, avand in vedere ca actul Digital Millenium Copyright (DMCA) facut public in iulie 2010 este pe cale sa expire.

Actul prevede ca jailbreakingul unui device iOS sau Android este perfect legal atata vreme cat nu incalca legile copyrightului. Acest lucru implica folosirea fara a instala software piratat pe respectivul dispozitiv. Apple, care dorea o platforma restrictionata nu a fost de acord cu acel act si a mentionat ca jailbreakingul poate anula garantia oficiala a produsului.

Pentru o parte din consumatori, modarea telefonului pentru a utiliza alte tipuri de software era vitala (vorbim aici in special de programatori). Pentru o mare parte din populatie insa, jailbreaking-ul ofera in principal posibilitatea instalarii software-ului piratat fara a il mai plati.

Situatia este pe cale sa se schimbe, avand in vedere ca o mare parte din companii nu sunt de acord cu acest lucru. Aceasta practica reduce din punctul lor de vedere veniturile in mod substantial si sunt in primul rand ilegale. Avand in vedere ca din ce in ce mai multi utilizatori recurg la aceste metode de a evita plata software-ului folosit, este posibil ca DMCA sa nu mai fie reinnoit in iulie 2012.

Oficiul Copyrightului cere insa opinia programatorilor despre cum se poate ameliora aceasta situatie. Ei sunt constienti de faptul ca un dezvoltator de software independent are nevoie de deblocarea terminalului pentru a putea lucra. Astfel, s-a pornit o petitie si o cale de comunicare cu publicul prin care sunt acceptate noi idei care pot modifica cursul evenimentelor.

Comentariile si ideile se pot adresa la adresa urmatoare pana pe data de 10 Februarie.

http://www.copyright.gov/1201/comment-forms/