22 feb. 2012 | 14:50

Inginerii aeronautici din Pakistan au creat o clona de iPad: PACPAD

ACTUALITATE
Inginerii aeronautici din Pakistan au creat o clona de iPad: PACPAD

343654-pakistan-military-tablet

Chiar daca ne-am obisnuit sa asociem tarile arabe cu o rigiditate legendara, se pare ca un grup de ingineri din cadrul Fortelor Aeriene Pakistaneze ne demonstreaza fara probleme contrariul.

In cadrul unui complex al fortelor aeriene din Pakistan, prin combinarea de hardware chinezesc si inginerie pakistaneza, a luat nastera o noua tableta cu Android disponibila deja pe piata locala.  Aceasta beneficiaza de un sistem de operare Android 2.3 si vine la un pret aproximativ de 200$. Denumirea de PAC a vine de la Pakistan Aeronautical Complex. Desi asocierea dintre o institutie de aeronautica si un dispozitiv electronic de uz personal pare un pic ciudata, aflati ca aceasta detine si mori de zahar si faina, hoteluri si agentii de turism.

Desi momentan au fost produse doar cateva sute astfel de tablete, in trei luni se vor mai produce cateva mii. Pe website-ul PAC, mottoul pentru aceasta directie antreprenoriala este: ,,cresterea economiei nationale prin comert”. Ca procedura de productie, pakistanezii colaboreaza cu o companie intitulata Innavtek cu sediul in Hong Kong, aceeasi care se ocupa de productia de componente high-tech din avioane.

Desi este la inceput, echipa din spatele PACPAD lucreaza deja la o a doua generatie de aparate care vor integra functionalitate 3G si alte cateva imbunatatiri. Daca va exista o cerere puternica pentru noul produs, fabrica din localitatea Kamra va putea produce pana la 1000 de tablete pe zi pentru a rezolva problema. Primele impresii ale celor care s-au jucat cu PACPAD sunt foarte bune, intrucat tableta este destul de sprintena, iar ecranul raspunde foarte bine la comenzi.