Hartia pentru testarea sangelui – inspiratie din Harry Potter

Hartia pentru testarea sangelui - inspiratie din Harry Potter

Cercetatorii de la o universitate din Australia au dezvoltat o hartie pentru testarea sangelui, la fel de exacta, dar mai ieftina decat metodele actuale folosite. Totul a pornit de la o idee din filmul Harry Potter The Chamber of Secrets.

Echipa de cercetare a realizat o bucatica de hartie, de fapt un senzor care permite identificarea grupelor de sange cu aceeasi exactitate si intr-un mod chiar mai ieftin si rapid decat metodele actuale. Momentan, testele de acest gen se pot realiza folosind anticorpi si antigeni pentru a preveni coagularea sangelui, iar apoi analiza se face la microscop. Interpretarea rezultatelor necesita, de asemenea, timp si expertiza care probabil nu este disponibila in situatii de urgenta.

Inventia consta intr-o bucatica de hartie tratata cu un invelis ce o protejeaza la apa si patru ferestre acoperite cu anticorpi. Sangele poate interactiona cu acestia si se poate coagula sau nu. Astfel, o picatura de sange poate interactiona cu fereastra marcata A, dar nu si cu cea marcata cu litera B. Se poate afla foarte rapid ce grupa de sange detine persoana testata.

Profesorul Wei Shen de la universitatea Monash din Australia spune ca ideea a venit de la filmul cu Harry Potter in care acestea tinea in mana un jurnal care raspundea singur la intrebarile puse cu DA.

Ideea ar putea fi folosita in situatii de urgenta, cum ar fi cazul unor transfuzii imediate, pentru a afla grupele de sange compatibile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: