GPU-urile Nvidia Tesla, folosite pentru analize bioinformatice

GPU-urile Nvidia Tesla, folosite pentru analize bioinformatice

Stiam de ceva vreme ca pentru cercetari medicale, industriale si spatiale cel mai folosit element al unui computer este GPU-ul. Ce nu stiam este ca si China ocupa un rol important in aceste cercetari, Easy Genomics fiind un nou serviciu de acest gen dezvlotat in Shenzen.

Easy Genomics analize bioinformatice secvenţiale (NGS)

BGI, cel mai mare institut de genomica din lume, lanseaza un serviciu de tip cloud, bazat pe GPU-urile NVIDIA, care le va permite cercetatorilor din intrega lume sa realizeze analize bioinformatice secvenţiale (NGS) accesibile.

EasyGenomics”, noul serviciu BGI dezvoltat în Shenzhen, China, îmbina interfata intuitivă cu ultima generatie de analize, aplicatii şi instrumente secventiale oferite de BGI. Toate acestea sunt integrate în cea mai mare platformă de secventiere din industrie, pentru a furniza toate informatiile necesare biologilor, bioinformaticienilor si, nu în ultimul rand, medicilor care vor sa realizeze si sa obtina  o analiza secventiala automatizată a ADN-ului.

BGI lanseaza o versiune de proba gratuita, a aplicatiei, în cadrul Conferinţei şi Expoziţiei Bio-IT World 2012, adresata biologilor şi bioinformaticienilor cu expertiza. Pentru mai multe informatii despre această solutie software vizitati site-ul EasyGenomics.

Acest serviciu permite accesul unui numar mare de cercetatori la analize secventiale detaliate a ADN mai performante si mai accesibile, cu scopul de a utiliza genomica la o scara mai mare, pentru diagnosticarea clinica, esenţiala in cercetarea maladiilor complexe”, a declarat Dr. Lin Fang, vicepresedinte, BGI.

Uimitor este si rezultatul practic: “Cresterea performantelor datorita folosirii unitătilor de procesare vizuala NVIDIA (GPU) reduce considerabil timpul de realizare a analizelor secventiale, de la 5 zile la doar 5 ore. Suntem siguri ca implementarea definitivă a solutiei EasyGenomics în sistemul de tip cloud va revolutiona cercetarea genomica”.

GPU Nvidia Tesla folosit la analize biometrice

Daca va mai aduceti aminte de fenomenul de folding aparut acum cativa ani, unde fiecare utilizator instala un client pentru CPU si unul pentru fiecare GPU din sistem si lasau sistemul sa ruleze la nesfarsit recombinand secventele de ADN pentru descoperirea unor leacuri pentru cele mai grave si populare boli din lume, cam acelasi lucru se intampla si aici, numai ca intr-un mediu protejat si folosind doar versiunile Tesla, cele profesionale, ale placilor grafice de la Nvidia.

Citește și: