Google se apuca de salvat limbi straine pe cale de disparitie

Google se apuca de salvat limbi straine pe cale de disparitie

Google Languages

Chiar daca popularizarea unor tehnologii, precum internetul, ajung sa avantajeze foarte mult limbi straine precum engleza, in acelasi timp peste 3000 de limbi straine sunt in pericol de disparitie in urmatorii 100 de ani.

Incercand sa modifice radical trendul descris mai sus, Google a anuntat Endangered Languages Project. Proiectul, realizat in mare parte de proaspat infiintata Alliance for Linguistic Diversity este sustinut, printre altele si financiar, de catre Google.

Noul website www.endangeredlanguages.com este destinat atat vorbitorilor respectivelor limbi straine, cat si celor interesati de conservarea lor. Realizat intr-un format gen enciclopedie, respectivul site include sectii speciale pentru fiecare limba in parte. In plus, contine clipuri cu vorbitori nativi a limbilor respective, plus imagini si alte tipuri de documente pentru pastrarea respectivelor informatii. Daca lucrurile evolueaza in directia in care trebuie, proiectul ar putea sa functioneze si pentru a crea legaturi intre vorbitorii respectivelor limbi straine.

Desi Google supravegheaza momentan evolutia proiectului, gigantul spera ca in viitorul apropiat sa repartizeze aceasta sarcina Consiliului Cutural al Primilor Oameni si Institului pentru Informatii Lingvistice si Tehnologie din cadrul Universitatii Eastern Michigan.

O astfel de initiativa are o valoare incredibila si s-ar putea sa salveze civilizatii intregi de la disparitie. Prin simplul fapt ca le conserva acestora limba nativa, chiar si daca urmasii vorbitorilor nativi nu mai vorbesc aceleasi limbi straine, acestia din urma aprecieaza la alt nivel propriul trecut socio-cultural.

google -languages-project

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: