Gartner confirma: computerele desktop sunt in scadere

Gartner confirma: computerele desktop sunt in scadere

Desi sunt cateva trenduri pe care le poti sesiza in piata indiferent daca ai un nivel de interactiune constant cu domeniul IT sau nu, este placut sa vezi ca aceleasi observatii subiective sunt confirmate si de un institut de cercetare important la nivel international.

Gartner WE

Cel mai recent raport al celor de la Garner cu referire la achizitiile IT din Europa de Vest confima faptul ca in trimestrul 2 al acestui an, desktopurile nu au mai fost la fel de populare printre utilizatorii de PC-uri. Fata de achizitiile de tablete care au explodat, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, Gartner a inregistrat o scadere suplimentara de 2,4 procente cand vine vorba de PC-uri. Achizitiile de notebook-uri au crescut cu 4 procente in timp ce desktopurile s-au dus in jos cu un procent semnificativ: 12,8%.

O cifra interesanta este o scadere de 5,3 procente in segmentul de piata business, rezultata cel mai probabil dintr-o rata de adoptie a dispozitivelor proprii la locul de munca, cifra respectiva va creste cu siguranta in anii urmatori. In ceea ce priveste primul loc, HP inca este cel mai popular producator de PC-uri, desi a inregistrat o scadere semnificativa in comparatie cu anul trecut. Acer continua sa fie pe locul al doilea iar Dell tocmai a cazut din top 3 fiind inlocuit de ASUS. Cresterea de 42,8% a celor de la ASUS este cu atat mai interesanta cu cat acest studiu nu implica tablete sau smartphone-uri, domenii in care compania taiwaneza face o treaba la fel de buna, daca nu mai buna, decat in domeniul PC-urilor.

Ca o nota de subsol merita mentionat faptul ca in Anglia, pentru prima oara, Apple a intrat in top 5. In rest, optimistii spun ca iminenta lansare a noului sistem de operare Windows s-ar putea sa fi influentat in egala masura acest trend.

Citește și: