Fundamente de SEO general valabile

Fundamente de SEO general valabile

Consultant specialist SEO

Indiferent daca ai un blog, un magazin virtual sau un site prin intermediul caruia la un moment dat speri sa faci niste bani, este imposibil sa nu auzi la un momentdat de SEO – Search Engine Optimization. Din pacate, ideea de SEO nu este o notiune extrem de bine definita si, totodata, nu este constanta.

In practica, indiferent cat de mult studiezi acest domeniu, este imposibil sa gasesti o reteta care sa functioneze perfect pentru o perioada nelimitata de timp – in acest domeniu, „a functiona perfect” se traduce prin abilitatea unui site de a ajunge in primele rezultate pe Google. Dubios e faptul ca, odata cu trecerea timpului, aceasta situatie va deveni si mai problematica daca motoare de cautare precum Bing sau, printr-o minune, Yahoo! vor ajunge sa castige un numar de adepti semnificativ. Nu de alta, dar in acel moment veti fi obligati sa va optimizati codul din spatele website-ului vostru si pentru respectivele motoare.

Fiecare motor de cautare are algoritmi proprii, prin intermediul carora indexeaza si pozitioneaza pagini printre rezultate.

Cum aceasta realitate nu era suficient de dificila, respectivii algoritmi se schimba periodic, intr-un procent mai mic sau mai mare. De ce? Pentru perfectionare, dar si pentru prevenirea situatiei in care unele website-uri sa-si mentina pozitia „de varf” in Google printr-un siretlic. In teorie, aceasta metoda a schimbarii este avantajoasa pentru utilizatorii obisnuiti. In practica insa, acelasi principiu ajunge sa dezavantajeze un mic intreprinzator care a facut un efort financiar semnificativ, investind in promovare SEO. Astfel, desi in teorie un gigant precum Google vrea sa aduca in fata un mic blog, de retete culinare de exemplu, acest lucru de multe ori nu se reflecta in realitate. Datorita unui SEO implementat cum trebuie in site-ul unei reviste de profil, in 9 din 10 cazuri aceea va ajunge in fata bucatarului care poate iti da niste sfaturi mai practice in gastronomie.

Optimzare SEO

Desi sunt convins ca in mare parte stiti despre ce este vorba si intelegeti foarte bine dificultatile si volumul de efort asociate acestui domeniu, voi incerca totusi sa ofer cateva solutii, zic eu, cu aplicabilitate pe termen lung. E adevarat, reteta perfecta nu exista, cum am spus. Tocmai din acest motiv, daca cineva va spune ca a gasit cheia unui SEO perfect, sa stiti ca minte sau exagereaza.

Oricum, exista totusi cateva principii de baza, cateva fundamente, care sa va faca viata de web designer, blogger sau entuziast al acestui domeniu un pic mai usoara. Voi mentiona respectivele principii mai jos, unul cate unul.

Google (si orice alt motor de cautare) indexeaza pagini, nu website-uri, ca urmare atentia pe partea de optimizare trebuie distribuita fiecarei pagini in parte. Este vital sa introduceti cuvinte cheie diferite si sa particularizati campurile meta pentru fiecare pagina in parte, nu doar pe homepage. Aceasta procedura facuta cu atentie va poate duce cu usurinta website-ului pe pozitia 4-5 din Google.

– Trebuie sa aveti asteptari reale. Sa ajungeti pe pozitia a 4 sau a 5 dintre rezultatele unui motor de cautare este decent si, de cele mai multe, ori relativ usor. Nu e nevoie decat de un pic de atentie. Daca incepem sa vorbim de primele 3 locuri, situatia se complica exponential si volumul de efort tinde sa nu mai justifice rezultatele.

– Priviti partea de SEO a unui website ca un puzzle. Desi, fara sa gresiti, puteti afirma ca exista „piese” mai mari sau mai mici din acest puzzle, un site nu ajunge printre primele rezultate daca nu ati fost atent la fiecare piesa.

seo si social media

– Continutul original si de calitate este vital. Desi ar putea suna evident, si cu siguranta nu se aplica acest principiu unui magazin virtual, daca aveti un website, incercati sa postati continut de calitate. E adevarat, si cantitatea conteaza la un anumit nivel, dar nici pe departe la fel de mult precum un post original si actual, pe un blog de exemplu.

– Cuvintele cheie nu poarta acest nume degeaba. Studiati si alegeti cu atentie ce cuvinte cheie treceti pe fiecare pagina a website-ului. Integrati in textul de pe fiecare pagina respectivele cuvinte sau fraze pentru care vreti sa va fie gasita o pagina. Includeti respectivele cuvinte in zona de meta a site-ului (title, description, etc.) si incercati sa folositi aceleasi cuvinte in a va denumi pozele. Si imaginile sunt indexate si este important sa fie indexate pentru motivele corecte, astfel pagina pe care sunt prezente respectivele imagini are de castigat.

– Monitorizati in permanenta cateva aspecte referitoare la site si incercati sa le interpretati intr-un mod constructiv. Analytics – analiza traficului, Bounce Rate – timpul mediu petrecut pe site inainte de a-l parasi, timpul mediu petrecut pe o pagina, numarul de pagini vizitate, numarul de referinte care vin de pe alte site-uri, toate sunt criterii importante. Din aceste elemente obtineti un feedback real pentru continutul paginilor, calitatea continutului si, mai ales, pentru performanta algoritmilor de SEO implementati.

– Prospetimea continutului este de asemenea importanta. Faptul ca Google indexeaza cu o viteza ametitoare pagini este un element pe care il puteti folosi in avantajul vostru. Daca aveti continut de actualitate pe site, acesta poate genera un trafic suplimentar pentru simplul motiv ca nu a aparut in alta parte. Aveti tot timpul in vedere faptul ca si actualizarile minore de pe o pagina sunt avute in vedere de catre motoarele de cautare si, ca urmare, sunt indexate.

– Partea de cod, desi poate parea dificil de inteles, pentru motoarele de cautare este o sursa pretioasa de informatii. Structura URL-urilor este o caracteristica care va poate ajuta intr-un mod semnificativ. Incercati sa aveti in URL-urile de pe site cuvinte cheie legate de continutul paginilor, evitand cifre si litere aleatorii.

SEO Small

– Profitati de campul header al fiecarei pagini pentru a introduce informatii relevante si structurate, cu referinte, de exemplu, la pagina parinte. Nu lasati imagini fara descrieri alternative in codul sursa al paginilor folosind tag-ul <img>. Zona de titlu se numara printre primele informatii citite de Google, asa ca incercati sa fie concludenta pentru informatia prezenta pe respectiva pagina.

– Harta site-ului nu este doar o sectiune dintr-un site pe care o accesati pentru a ajunge mai usor la anumite pagini. Harta site-ului trebuie sa fie un fisier XML pe care il actualizati in mod regulat si pe care il inaintati manual catre motoare de cautare, gen Google, Bing sau Yahoo, pentru a usura treaba acestora. Astfel, cand vine vorba de descoperirea diverselor pagini din site, aveti siguranta ca fiecare motor de cautare are in vedere fiecare particica din harta site-ului.

– Incercati sa aveti un site rapid, cu un cod optimizat, care se incarca repede si in formatul original, de pe orice platforma. Daca aveti multe pagini pe site incercati ca acestea sa fie aranjate intr-o ordine logica, sa respecte o ierarhie. In acelasi timp, respectiva ierarhie trebuie sa se reflecte in URL-uri. Daca aveti o structura complexa incercati sa folositi un sistem de tip Breadcrumb links – firmituri. Util de cele mai multe ori la magazinele virtuale, sistemul Breadcrumb links se refera la pozitionarea in permanenta in partea de sus a pagini, ca link-uri, a tuturor paginilor prin care ati trecut ca sa ajungeti acolo. Un exemplu este situatia in care sunteti pe pagina unui magazin virtual cu un televizor LED 3D Samsung in fata ochilor. Daca este implementat sistemul Breadcrumb, in partea de sus printr-un singur click puteti ajunge la LED-uri, la 3D TV-uri, la TV-uri Samsung, etc.

– Retelele sociale au inceput deja de cativa ani sa joace un rol important in succesul unui website. Nu mai puteti neglija acest aspect, daca sunteti interesat de cat mai mult trafic pe site-ul vostru. In plus, atat Bing cat si Google folosesc manifestari de genul Like, Share sau +1 ca repere pentru calitate unui site, moment dupa care aceleasi repere sunt folosite pentru a urca respectivul site in rezultate. Postarile pe Twitter sunt de asemenea relevante pentru ca o pagina sa fie indexata mai rapid de catre Google. Nu omiteti modulele de comentarii. Dezbaterile, constructive sau nu neaparat, genereaza trafic si asta va ajuta. Incercati sa va deschideti pagini aferente site-ului pe diverse retele sociale si inscrieti-va website-ul pe cat mai multe directoare online, gen Trafic.ro. Postati cat mai des linkuri pe retelele sociale catre articole de pe paginile voastre. Cross-linking-ul este un fenomen perceput de Google ca reper pentru calitatea materialului de pe site. Cu cat mai multe pagini au referinte catre website-ul vostru, cu atat mai sus ajunge printre rezultate.

– Increderea este un criteriu important si in universul online. Daca website-ul vostru este de incredere, si ofera continut de calitate in mod regulat, atat motoarele de cautare indexeaza mai repede cat si utilizatorii revin mai dez. Varsta site-ului online, combinata cu calitatea continutului pentru respectiva perioada, este de asemenea un avantaj major la indexare.

Daca veti respecta aceste principii si le veti urmari in mod regulat, incercand sa mai imbunatatiti in permanenta website-ul personal, este imposibil sa nu „ajungeti sus pe Google”. Daca va aflati deja printre primele rezultate, pe anumite cuvinte cheie, aceste criterii mentionate mai sus sunt de asemenea importante pentru a va ajuta sa ramaneti acolo pentru o si mai lunga perioada de timp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: