Fujitsu Lifebook intra din nou in scena portabilelor

Fujitsu Lifebook intra din nou in scena portabilelor

Fujitsu intra din nou in scena portabilelor cu noua sa gama de portabile Lifebook echipata cu o serie de tehnologii foarte interesante.

Observati ca am scris doar Fujitsu, si nu Fujitsu Siemens, pentru ca a doua companie nu mai face parte din acest segment de produse. Schimbarea s-a produs de ceva vreme insa nu cred ca a acordat nimeni atentie acestui fapt si de asemenea nu cred ca ati observat noile modele de portabile ce se regasesc in magazinele din romania.

Fujitsu este unul din pionierii pe segmentul laptopuri, insa in ultima vreme a fost relativ absenta de pe piata. Anul trecut au iesit din nou in fata cu o gama interesanta de produse, insa anul acesta vor sa aduca in prim plan acele tehnologii care i-au facut cunoscuti mai demult si anume introducerea unui Modular Bay, acel lacas ce permite schimbarea unitatii optice cu o baterie suplimentara sau un HDD suplimentar.

Fujitsu se mandreste, de asemenea, cu noua Tehnologie Anti-Theft inclusa pe laptopurile sale, in special pe modelele de business, si a realizat o demonstratie interesanta in cadrul evenimentului de presa. Tehnologia Anti-Theft permite blocarea laptopului de la distanta, localizarea acestuia pe harta si de asemenea transmiterea unui mesaj „hotului” pentru a returna laptopul. Tehnologia functioneaza la nivel hardware si blocheaza sistemul complet nu numai datele de pe HDD. Intel precizeaza ca nici macar schimbarea sau reflash-ul BIOS-ului nu mai poate readuce laptopul in stare de functionare. Trebuie sa precizez ca tehnologia este prezenta de la platforma VCore introdusa acum cativa ani de Intel, laptopuri de business ca Dell Latitude sau Lenovo ThinkPad avand aceasta optiune.

Cum functioneaza Intel Anti-Theft?

Detaliile imi sunt putin neclare in acest moment, insa tot ce stiu este ca ai nevoie de internet pentru a bloca acest laptop. Sa presupunem un caz de companie si nu de utilizator de rand. Compania achizitioneaza un laptop, sau mai multe, activeaza aceasta tehnologie printr-un serviciu gen Computrace. Laptopul este furat sau „pierdut” ulterior. Se raporteaza lipsa acestuia si se activeaza Tehnologia Anti Theft. Se trimite un mseja criptat catre laptop, mesaj care sta in stand-by pana cand laptopul este conectat la internet iar apoi este blocat cu prima ocazie. Avand in vedere ca majoritatea modem-urilor 3G din laptopuri contin si un modul GPS se poate localiza destul de rapid si pozitia acestuia. Anti-Theft se poate activa de asemenea si la introducerea gresita a parolei de logare sau de exemplu daca laptopul este conectat la o retea Wireless din afara companiei fara autorizatie in prealabil.

Ideea este cel putin interesanta, cei care detin un laptop cu informatii sensibile vor fi probabil destul de linistiti sa citeasca randurile de mai sus. Pararea mea „excentrica” este ca probabil ar trebui pus pe acele laptop-uri si un Sticker de dimensiuni generoase prin care sa se precizeze: „Laptopul este securizat cu tehnologia Anti-Theft, nu te obosi ca nu ai ce face cu el!”.

O alta idee interesanta cu care vin laptopurile Fujitsu este ca pentru anumite modele acel Modular Bay poate suporta pe langa o baterie suplimentara sau o unitate HDD si un proiector. Proiectorul este de tip LED, cel mai sigur va fi achizitionat separat si este un adaos excelent mai ales pentru acei utilizatori care fac prezentari destul de frecvent. Astfel nu mai ai nevoie de o sala cu un proiector sau un display generos ci doar de un perete uniform, preferabil de culoare alba. Imaginea nu este foarte mare, nu are o rezolutie HD deci nu va asteptati sa vedeti prea multe filme pe acesta.

Consumul de energie mai redus este un plus pe care toti producatorii il vor trece in planul de marketing al produselor sale. Fujitsu aduce cu noile modele si un nou tip de alimentator care se lauda cu un consum egal cu zero in cazul in care laptopul este oprit. Se elimina acel consum de curent „in gol” atunci cand inchidem laptopul insa nu i scoatem alimentatorul din priza. De asemenea se doreste standardizarea acestor alimentatoare in prima faza pe un anume segment de laptopuri care, chiar daca au o configuratie diferita si un o diagonala a display-ului de 13, 15 sau 17 inchi vor putea folosi acelasi alimentator pentru incarcarea bateriei. Exista o singura problema aici, din cate stiu un laptop cu un ecran de 17 inci are nevoie de implicit un curent mai mare de functionare deci alimentatorul este si mai mare si mai greu. Eu sincer vad aceasta idee ca si o optiune pentru alimentatoarele de la birou, pentru a nu mai fi nevoie sa il cari de acasa. As dori totusi sa pastrez alimentatorul de dimensiuni reduse care vine cu laptopul de 13 inchi.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Prezentare Fujitsu Lifebook/”/]

Intel WiDi – reprezinta un pas inainte pentru Fujitsu, fiind pana acum primul care o promoveaza mai intens. Prin intermediul unei placi de retea Wireless cu capabilitati WiDi si o platforma Intel precum si a unui TV sau monitor ce prezinta aceasta conectivitate se pot rula fara probleme si clipuri HD 1080p se poate naviga pe internet fara a mai fi nevoie de un cablu HDMI de exemplu. Un astfel de adaptor mi-ar fi de mare utilitate pentru atransfera de pe desktop-ul din sufragerie, filmele si clipurile video pe televizorul din dormitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI