18 aug. 2012 | 13:10

Facebook e la minim, Apple si-a depasit maximul… la bursa

ACTUALITATE
Facebook e la minim, Apple si-a depasit maximul... la bursa

Desi rareori urmarim bursa, zilele trecut s-au petrecut simultan doua evenimente ce vizeaza cele mai mediatizate companii ale momentului: Facebook si Apple.

apple-facebook-stock

Vineri, la sfarsitul zilei de tranzactionare, atat proprietarii de actiuni Apple cat si Facebook aveau ce povesti. Actionarii Apple au castigat mai mult decat isi imaginau iar proprietarii de actiuni Facebook au ajuns sa regrete ziua in care au facut prima achizitie.

Cea mai valoroasa companie de pe planeta, Apple, tocmai si-a marit si mai mult valoarea, ajungand in acest moment la 604 miliarde dolari. Intr-o singura zi actiunile Apple au crescut cu 5,51 dolari, o valoare de 0,87% fata de ziua anterioara. Cu aceasta ocazie, pentru prima oara, o actiune Apple s-a comercializat cu aproximativ 644 dolari. Aceasta crestere s-a petrecut intr-o perioada in care Apple nu a avut nici o lansare recenta, ba mai mult, speculatiile legate de urmatorul iPhone au afectat negativ vanzarile actualelor modele de pe piata. Urmatorul prag pe care il poate atinge Apple va putea fi 663,68 dolari/actiune. Atunci va deveni cea mai valoroasa companie din toate timpurile si va depasi pragul atins de Microsoft in 1999. In timpul exploziei economice .com compania ce a creat Windows-ul ajunsese la o valoare de 618,9 miliarde.

In aceeasi zi Facebook a scazut sub 20 dolari pentru prima oara. Ajunsa la 19,53 dolari per actiune, situatia nu este foarte placuta pentru companie. Motivul care a declansat aceasta cadere a fost eliberarea unor investitori initiali de obligatia de a nu vinde actiunile cumparate in primele zile de tranzactionare ale Facebook. Urmatoarea lovitura majora ar putea veni in noiembrie, moment in care ataz Zuckerberg cat si toti angajati Facebook care detin actiuni vor putea incepe sa le vanda la bursa. Legat de aceasta situatie, la o sedinta privata a companiei,  Zuckerberg  a mentionat ca este dureros sa privesti investitorii cum isi retrag banii din companie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele