Embrionii de peste imortalizati cu imagini de 281 gigapixeli

Embrionii de peste imortalizati cu imagini de 281 gigapixeli

Un nou tip de panorame ar putea sa atace titlul de cea mai mare imaginie din lume. In cazul de fata este vorba de imagini microscopice, realizate folosind o tehnologie cu numele de ,,virtual nanoscopy”.

Peste zebra

Imaginea unui embrion de peste zebra de doar 1,5 milimetri, pe care o puteti vedea mai sus intr-o forma simplificata, a fost realizata cu ajutorul a 26.000 de imagini unice care adunate au creat o imagine finala de 281 gigapixeli cu o densitate de 16 milioane de pixeli/inci. Rezultatul final este pe cat de incredibil pe atat de atractiv, experienta navigarii prin imaginile panoramice fiind similara explorarii unei planete.

Aflata de foarte mult imp in dezvoltare, imaginea finala a fost publicata abia saptamana aceasta, iar mai multe detalii legate de procesul tehnologic implicat in realizarea sa veti putea vedea in Jurnalul de Biologie Celulara. Desi realizarea unui set de imagini prin intermediul microscopului cu electroni nu este o noutate majora, metoda nanscopiei virtuale este un pas imens inainte. Pentru a intelege mai bine evolutia tehnologica folosita de Centrul Medical Universitar Leiden din Olanda, trebuie sa aveti in vedere ca desi imagini cu un asemenea nivel de zoom erau posibile si inainte, pana acum erau restrictionate la portiuni extrem de mici dintr-un organism.

Pentru a experimenta rezultatul final puteti accesa linkul, dar din cauza lipsei de experienta a viewerului folosit pentru a lucra cu astfel de imaginii trebuie sa va incarcati cu rabdare.

Citește și: