Editurile dau in judecata torrentele cu e-books: Wiley vs. BitTorrent

Editurile dau in judecata torrentele cu e-books: Wiley vs. BitTorrent

ebook torrent

In numeroase situatii am auzit de studiori de filme sau case de productie care spera sa desfiinteze pirateria, iar acum a venit randul unor edituri precum Wiley sa-si incerce norocul in procese anti piraterie.

Lasand la o parte faptul ca pana si avocatul acuzarii e constient ca un astfel de proces nu s-a mai intalnit pana acum, intr-un tribunal din New York, Wiley a dat in judecat patru utilizatori ai website-ului Torrent Freak pentru piraterie si incalcare de drepturi de autor.

Acest caz recent este doar unul dintr-o serie de 16 procese in care au fost cerute identitatile a 200 de internauti pe baza de IP pe acelasi motiv de incalcare de copyright. Cunoscuta in special pentru seria de carti ,,For Dummies” , Wiley a inceput in luna octombrie a anului trecut sa intenteze procese ce vizau reteaua de file sharring BitTorrent.

Motivul principal al proceselor este scaderea veniturilor din cauza pirateriei, unul din exemple implicand cartea Photoshop CS5 All-in-one for Dummies, care in magazin are un pret de 28 lire sterline, iar pe torrent editura sustine ca a fost descarcata de 74.000 de ori intr-o perioada de 16 luni.

Desi nu cauta ca cei gasiti vinovati sa intre in inchisoare, Wiley spera ca fiecare persoana identificata de ISP-ul sau ca incalcand legea copyright-ului sa plateasca amenda minima mentionata in Copyright Act – 750$. Daca oamenii refuza sa plateasca suma initiala, in cazul unui proces pierdut acelasi Copyright Act ii obliga sa plateasca sume de bani de pana la 150.000$.

Cea mai mare piedica intampinata de avocatii Wiley in a demonstra vinovatia unui utilizator de torrent este ca ei poti pot obtine de la ISP-uri un IP, eventual o adresa, insa de aici pana la a demonstra ca un anumit individ a folosit respectiva conexiunie pentru piraterie este cale lunga.

Subiectul este cu atat mai important cu cat, daca se va judeca, acesta va fi primul proces care implica reteaua BitTorrent in SUA, spune Ernesto Van Dersar – editor la Torrent Freak, citat de BBC.