28 mart. 2012 | 10:30

E oficial: Lumea cumpara mai multa muzica in format digital decat pe disc

ACTUALITATE
E oficial: Lumea cumpara mai multa muzica in format digital decat pe disc

time-money-musicHDRS

Pentru prima oara, RIAA – Recording Industry Association of America a confirmat ca piata de muzica nu mai este aceeasi si preferintele cumparatorilor s-au schimbat odata cu industria. Daca pana nu de mult CD-urile inca mai erau la moda, iar muzica in format digital era doar cea extrasa de pe CD-uri audio in format MP3, se pare ca acum traim in alte timpuri.

Pe langa faptul ca, pentru prima oara din 2004, achizitiile de muzica s-au aflat intr-un trend ascendent, un pic peste 50% din vanzari au fost realizate, tot pentru prima oara, in format digital. Aceasta stire vine ca o surpriza imensa, deoarece defineste si o crestere a confortului pe care il au oamenii de a achizitiona continut digital, online, cu ajutorul unor carduri. Mai precis, s-a inregistrat o crestere de 3,5% fata de anul anterior pana la 180 milioane de unitati. Dintre acestea, majoritatea achizitiilor au fost in format digital, un trend care s-a aflat intr-o crestere constanta de 11,3% de la an la an.

Un nou trend care se formeaza in aceasta perioada defineste preferinta oamenilor pentru albume complete in defavoarea unor singure melodii. In cifre, aceasta schimbare de preferinta s-a reflectat intr-o crestere de 22,1% pentru albume, in timp ce achizitiile de melodii au inregistrat o crestere de doar 10,9%.

Achizitiile de CD-uri au scazut cu 8,5%, in timp ce achizitiile de discuri de vinyl au crescut cu 34,2%. Din pacate, per total, doar 2 procente din veniturile industriei au fost realizate din vanzari de vinyluri.

Daca aveti un pic de rabdare si va incanta un pic mai multe cifre puteti citi cu atentie tabelul de mai jos care defalcheaza toate veniturile din industria muzicala cu o comparatie intre 2010 si 2011.

riaa-2011-record-shipments

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele