07 mai 2012 | 10:00

Din greseala, un nou update la OS X lasa parolele la vedere

ACTUALITATE
Din greseala, un nou update la OS X lasa parolele la vedere

OS X FileVault

De mai multi ani incoace, metoda de encriptare a datelor FileVault a functionat ca un sistem de protectie a datelor pentru utilizatorii de OS X. Mai nou, un update la sistemul de operare se pare ca reduce eficienta metodei la… zero. Desi actualizarile la OS X, mai ales cele de securitate, au tot rezolvat probleme si aproape niciodata nu au cauzat unele noi, ultimul update la OS X Lion se pare ca este o exceptie de la regula.

Pentru anumite configuratii, update-ul la versiunea de OS X 10.7.3 s-ar putea sa va scoata la iveala parolele de sistem protejate pana in acel moment cu FileVault. Eroare apare mai ales pentru Lion instalat printr-un update de la Leopard sau Snow Leopard si se reflecta in trecerea numelor de utilizator si a parolelor intr-un fisier de tip text neprotejat.

Oricum, daca folositi a doua generatie de FileVault – File Vault 2, nu sunteti afectat.

Intr-un reportaj detaliat al celor de ZDNet asupra situatiei, se mai mentioneaza faptul ca cel mai grav este scenariul in care un sistem afectat este pornit in mod firewire, context in care e extrem de usor sa accesezi respectivul fisier si ulterior sa accesezi toate fisierele encriptate. Log-ul de debug care contine parolele, aparent, a existat intotdeauna, dar i s-a schimbat localizarea. Daca anterior acestui update de securitate fisierul era pastrat in zona encriptata, dupa upgrade a iesit in afara ei.

Cel mai trist este faptul ca momentan nu exista o solutie pentru aceasta problema, oricine isi schimba parola riscand ca si aceasta sa fie pusa la pastrare in acelasi document. Ramane sa asteptam la randul nostru un update pe acest subiect pe care il vom trece mai jos.

parole OS X

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele