Cum se bat AMD si Intel in suplete, performanta, pret

Cum se bat AMD si Intel in suplete, performanta, pret

Gandul la CES nu trece asa repede… Targul a oferit consumatorilor mai multe modele de ultrabook decat ne-am fi putut asteptat, asadar Intel are din nou succes in eforturile sale de a intra in segmentul laptopurilor performante si foarte subtiri avand suportul a majoritatea producatorilor de astfel de dispozitive. Totusi, nu este singura in aceasta lupta.

AMD are ca target acelasi tip de consumatori cu APU Trinity al Intel.  Totusi, AMD nu a lansat inca platforma denumita „ultrathins” si o va face doar in cursul acestei veri. O veste buna pentru consumatorii de rand este ca AMD a promis ca acestea vor fi aproape la fel de performante ca ultrabook-urile Intel, insa semnificativ mai ieftine.

AMD va concura cu viitorul Ivy Bridge cu ajutorul a doua platforme de tip APU, denumite Krishna si Wichita, in luna iunie. Compania va efectua un upgrade major cu platforma Kerala si APU-ul Kabini pentru a fi la inaltimea asteptarilor platformei Intel din 2013, Haswell.

Avand in vedere ca si strategia Intel se schimba, AMD nu va sta cu mainile in san. Anul acesta, AMD are de gand sa aduca pe piata 20 de variante de ultrathin, fata de Intel, care are in plan 75 de configuratii. Astfel, concurenta va fi bazata din nou pe pret, variantele AMD vor fi cu aproximativ 200 de dolari mai ieftine fata de alternativele Intel. Ultrabook-urile au insa ca scop ieftinirea platformei, aceasta se preconizeaza ca vor ramane in segmentul 800-1000 dolari si nu mai mult.

La fel cum s-a intamplat si in sectorul tabletelor, aparitia competitorilor multipli a dus la scaderea radicala a preturilor, un exemplu de caz fiind Kindle Fire. DigiTimes raporteaza ca si Intel s-ar putea gandi sa reduca pretul ultrabook-urilor daca va considera ca alternativa AMD aduce o concurenta puternica.

In concluzie, va sfatuiesc sa nu va grabiti spre achizitionarea unui astfel de dispozitiv, avand in vedere ca jumatatea anului 2012 va veni cu multe surprize.