08 aug. 2012 | 12:00

China Labor Watch: Un furnizor Samsung angajeaza minori

ACTUALITATE
China Labor Watch: Un furnizor Samsung angajeaza minori

Nici nu s-au terminat bine zvonurile referitoare la copiii din fabricile Foxconn, unde sunt asamblate produsele Apple,  ca au inceput sa apara rapoarte despre un furnizor Samsung care au angajati chiar si de  14 ani.

Copii in fabrica

China Labor Watch, o autoritate importanta in domeniul auditului in China, scoate la iveala in ultimul sau raport  cateva informatii crunte care vizeaza conditiile de munca din fabrica HEG Electronicscu care are peste 2000 de angajati. Compania furnizeaza componente pentru Samsung, Motorola si LG, si a fost acuzata ca are printre angajati copii si ca incalca conditiile de munca conforme legislatiei in vigoare.

Un set de investigatii preliminare realizate de China Labor Watch, a relevat printre angajati 7 muncitori cu varste sub 16 ani, inclusiv o fata care desi nu avea acte, mentiona ca are 14 ani. Incercand sa-si faca o parere de ansamblu pornind de la acest cifre, CLW aproximeaza un numar de angajati minori in 50 si 100 in intregul complex de 2000 de oameni. Situatia a devenit si mai grava in momentul in care a devenit evident ca directorii fabricii ascundeau intentionat minorii in niste camine pozitionate in afara fabricii pentru a nu fi descoperiti. O fata de 14 ani a spus a ca fost data afara in momentul in care se specula ca un audit iminent ar fi putut sa o descopere.

Desi este imposibil de stiut daca Samsung sau alti parteneri cunosc practicile celor de la HEG, intr-un interviu acordat celor de la Bloomberg, compania coreana a negat orice implicare. Ba mai mult, au afirmat ca au realizat doua audituri in ultimul an care au iesit bine. Din pacate, au aparut informatii ca respectivele companii responsabile de audit au primit mita de la patronii fabricilor, astfel rezultatele auditelor fiind egale cu zero.

Pe langa angajati minori, in aceleasi fabrici mai sunt descoperite si alte elemente care pot fi interpretate ca exploatare a angajatilor, chiar si dupa legea chineza.  Angajatii sunt obligati se lucreze 11 ore pe zi timp de 26 pana la 28 de zile pe luna. Angajatii nu au vazut niciodata un exemplar al contractului de angajare pentru a-si cunoaste drepturile sau beneficiile. Studentii care vin in practica si care reprezinta nu mai putin de 80% din forta de munca a fabricilor, castiga sub salariul minim pe economie.  Acestia castiga 119 dolari in loc de 150 dolari. In plus, pentru ofense minore sunt amendati cu scaderi de salariu.

Desi este greu de apreciat validitatea informatiilor prezentate in raport, cu siguranta au un grad mare de adevar si au declansat un studiu amanuntit al situatiei din teritoriu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele