Cea mai detaliata poza cu Pamantul vine de la rusi – 121 MP

Cea mai detaliata poza cu Pamantul vine de la rusi - 121 MP

Pamant din spatiu

Chiar daca NASA se ocupa deja de cativa ani cu generarea de imagini cu pamantul si, da, a facut o treaba foarte buna, Rusia se pare ca a inceput sa-i faca „deja” concurenta.

Imaginea de mai sus a fost realizata de satelitul meteo rusesc Elektro-L No.1. Spre deosebire de imaginile NASA pe care le-am putut vedea pana acum, acest satelit genereaza imagini la o rezolutie de 121 mega pixeli dintr-o singura declansare. Nici macar nu este vorba de un colaj de imagini. Din acest motiv, s-a ajuns la titlul de cea mai detaliata imagine din spatiu care captureaza intreaga noastra planeta.

Motivul pentru care imaginile sunt diferite de ceea ce ne-am obisnuit sa vedeam cu Terra vine din algoritmul folosit de camera satelitului. Mai precis, sunt capturate intr-un singur cadru atat unde de lumina clasice, cat si infrarosii, drept pentru care vegetatia este imortalizata intr-o culoare rosu rugina.

Clipul de mai jos a fost realizat de James Drake cu ajutorul a peste 350 de imagini full-res, pe care i le-a dat Russian Research Center for Earth Operative Monitoring. Pentru a intelege cat de puternic este dispozitivul de captura implicat, ganditi-va ca o singura imagine a pamantului imortalizeaza 35.000 de kilometri din circumferinta pamantului la fiecare 30 de minute cu o scara de 1 pixel/kilometru.

Pentru a va juca in detaliu cu o astfel de imagine la dimensiunea reala aferenta celor 121 megapixeli, puteti accesa link-ul gigapan.com/gigapans/103187.

Etichete: