18 iun. 2012 | 10:06

Canon PowerShot SX 240HS – Un compact cu muuult zoom! [REVIEW]

ACTUALITATE
Canon PowerShot SX 240HS - Un compact cu muuult zoom! [REVIEW]

Canon PowerShot SX 240HS este unul dintre compactele lansate anul acesta de catre producator si este destinat fotografilor amatori sau de vacanta. Este si unul care mi-a atras atentia nu numai prin culoarea ceva mai deosebita, ci si prin specificatii.

Camerele compacte au ajuns un segment de produse care poate fi considerat dispensabil in cele mai multe cazuri. De vina este smartphone-ul. Am vazut si am facut imagini cu cele mai performante smartphone-uri ale momentului, iar pentru capturi instant, cateva cadre macro sau portret, acestea din urma au devenit suficiente. Senzorul telefonului mobil a devenit mai performant, cu retroiluminare, are o rezolutie buna si poate fi folosit cel putin pentru imagini de exterior, cu cel mai mare succes.

Canon Ixus SX 240HS FataDe ce insista insa producatorii pe acest segment? Trebuie sa recunoastem ca la capitolul vanzare lucrurile nu mai stau asa de bine ca acum 3-4 ani, cand piata era „in floare”. Numarul de modele a scazut, iar pretul celor ramase a urcat putin. Acestea ofera din ce in ce mai multe optiuni pentru a atrage clientul. Folosesc procesoare de imagine apropiate sau chiar „imprumutate” de la fratii mai mari, Mirorrless sau DSLR, si chiar unii senzori au aceleasi performante. Incet-incet limitele dintre DSLR si compacte se diminueaza. Producatorii sunt constienti ca si consumatorul isi schimba preferintele si trebuie sa isi modifice si ei oferta in acelasi timp.

Canon Ixus SX 240HS Zoom 2Canon PowerShot SX 240HS este un compact cu „mult zoom” asa cum spune si titlul acestui articol, mai exact 20x optic. Pentru a atrage cumparatorul producatorii au decis sa mai „coloreze” putin segmentul de camere compacte. SX240HS are si un fratior mai mare, singura diferenta dintre acestea fiind nuantele de culoare ale carcaselor si faptul ca SX260HS detine un modul GPS pentru inregistrarea locatiei in care a fost facuta imaginea. SX 240HS reprezinta un update pentru SX 230HS, un model putin mai vechi, fata de care aduce multe imbunatatiri. Prima si cea mai importanta as zice eu este procesorul de imagine, care acum este DIGIC 5, in al doilea rand zoom-ul care a crescut de la 14x la 20x la fel si viteza de burst de la 8.1 cadre/secunda la 10.3 cadre/sec. Mai pot fi mentionate recunoasterea faciala, numarul de scene pentru modul Auto si rezolutia de filmare.

         Specificatii Complete

 

In tabelul de mai jos gasiti o lista cu specificatiile complete.

[table id=118 /]

         Design si Ergonomie

 

Avand in vedere ca discutam despre o camera compacta, nu ar trebui sa fim atat de afectati de design, ar fi de parere unii utilizatori. Eu sunt de parere ca, dimpotriva, acesta trebuie sa fie unul dintre cele mai importante aspecte in achizitionarea unui compact, alaturi de functiile de ergonomie. Trebuie sa tinem cont ca optiunile acestor camere sunt limitate comparativ cu un DSLR iar accesul la functii trebuie sa fie rapid pentru a o putea numi cu adevarat un Point and Shoot.

Canon Ixus SX 240HS ZoomCorpul camerei este produs din metal si pare foarte robust si bine inchegat. Butoanele sunt aliniate cu carcasa, oferind un design atragator, insa, in practica, as fi preferat sa fie mai proeminente pentru a invata pozitia lor si a nu fi nevoie sa ma uit la ele de fiecare data cand le apas. Butonul de pornire este acum pe marginea superioara si este singurul pe care il apreciez ca este in aceeasi linie cu carcasa, astfel nu poate fi apasat din greseala.

Ecranul este de dimensiuni generoase, 3 inci, in format 4:3, un format mai apreciat pentru foto decat cel widescreen de pe SX 230HS. Este iluminat puternic si face fata si la lumina directa a soarelui, un avantaj pe care nu foarte multe camere compacte il au.

In partea din dreapta a ecranului, deasupra butoanelor obisnuite, avem un Jog Dial pentru setarile de baza de fotografiere si filmare. Acesta acopera modurile Manual, Program, Canon Power Shot SX 240HSAuto, Video, precum si accesul la cele 58 de preset-uri de fotografiere. Sub acesta avem cele 4 butoane specifice si controllerul cu 4 pozitii intalnit atat de des pe camerele compacte, pentru navigarea in meniu.

Canon Ixus SX 240HS Buton FotoIn partea de sus, langa butonul de pornire al camerei, se afla comutatorul pentru fotografiere, cu doua pozitii, prima pentru focalizare si a doua pentru fotografiere. Foarte bine integrat, in jurul acestuia se afla controlul pentru zoom, care detine si el doua pozitii pentru viteza. Este destul de sensibil si dupa cateva ore de utilizare te obisnuiesti cu el.

Blitul a fost integrat direct in carcasa aparatului, fiind comandat doar automat in functie de setarile de fotografiere. Are o putere medie, acoperind o distanta de pana la 3.5 metri, iar daca doriti unul mai puternic acesta se poate achizitiona separat si poate acoperi o distanta de pana la 10 metri.

Canon Ixus SX 240HS AcumulatorCamera foloseste un acumulator proprietar ce promite o autonomie de aproximativ 230 de imagini. Cam slabut, daca este sa ma intrebi pe mine, avand in vedere ca nu poate fi inlocuit rapid cu baterii cumparate la nevoie din orice magazin.

Langa acesta este slotul pentru cardul de memorie, ce suporta si un SDXC de capacitate mare, daca nu preferati sa descarcati prea des pozele de pe camera. Am observat aceasta tendinta a utilizatorilor sa isi cumpere carduri cat mai mari pentru camerele compacte, in primul rand din cauza pretului redus al acestora. Din experienta proprie, devine destul de dificil de organizat 2000-3000 de imagini descarcate pe PC. Langa lacasul de baterie se afla si filetul pentru trepied, filet construit din metal si foarte solid, asadar nu trebuie sa va faceti griji cat de tare strangeti surubul pe acesta. Singura problema pe care o vad este imposibilitatea de a scoate cardul sau acumulatorul fara a demonta suportul pentru trepied.

Ca si conectica, pe laterala camerei regasim un port mini USB pentru conectarea la PC si un port mini HDMI pentru conectarea la un TV. Cablul mini HDMi nu este inclus in pachetul acesteia, deci va trebui sa vi-l procurati singuri. Mai jos, galeria de imagini cu aparatul.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Canon PowerShot SX 240HS Imagini/”/]

 

         Functii Specifice

 

Butonul Jog Dial de care vorbeam mai devreme include un numar foarte mare de setari pentru fotografiere rapida. Nu le voi enumera pe toate insa voi incerca sa recomand cateva dintre ele pentru folosirea zilnica.

Modul Smart Auto include cele 58 de presetari de imagine de care vorbeam. Camera chiar stie si cand folosesti un trepied si ajusteaza setarile in functie de acest lucru. Acesta este modul cel mai recomandat pentru incepatorii care nu vor sa isi bata capul cu termenii tehnici. Modul reuseste sa identifice tipul de scenariu, fie ca este portret sau peisaj, nivelul de luminozitate este reglat in functie de situatie si focalizarea este corecta in 90 % din cazuri.

Modul Live View este recomandat pentru acelasi tip de utilizatori insa este foarte bun si pentru a intelege elementele mai tehnice de fotografie. Astfel se pot regla setarile de expunere, balans de alb sau altele mai complexe cu un preview rapid pe ecranul LCD. Astfel puteti invata ce fel de setari sa folositi in diverse situatii.

Smart Shutter este o optiune foarte interesanta ce functioneaza cel mai bine fata de alte modele testate. Acesta poate detecta zambetul subiectului si poate prelua o imagine cand acesta zambeste.

Wink Self-Timer este o idee geniala dupa parerea mea. In lumina adecvata, daca ii faci cu ochiul camerei aceasta va face poza dupa 2 secunde. Functia o poti folosi de asemenea daca esti mai rusinos si nu vrei sa ii faci cu ochiul vre-unei fete frumoase 🙂

High-Speed Burst HQ permite preluarea a 8 cadre in modul burst, ecranul camerei fiind stins in tot acest timp. In acest fel se pot surprinde pozitii interesante ale unui subiect in miscare, cum ar fi momentul in care acesta priveste catre camera cu o expresie de uimire pe fata acestuia.

Handheld Night Scene este un fel de HDR, camera preia fotografii cu expunere diferita combinandu-le apoi intr-una mai clara si mai luminoasa. Dupa cum ii spune si numele functioneaza cel mai bine pe timp de noapte, cu toate acestea este recomandata folosirea unui trepied.

Stabilizarea de Imagine functioneaza! Si chiar destul de bine! Am reusit sa fotografiez si sa filmez fara a avea nevoie de un trepied iar imaginile sunt clare si frumoase. Filmare arata foarte bine si nu ai impresia ca a fost facuta de cineva ce sufera de Parkinson, cum se intampla desori cu alte aparate compacte.

Mai pot enumera o multime de functii ale acesteia insa va las si pe voi sa mai descoperiti o mare parte din acestea, nu intentionez sa scriu un manual de utilizare al camerei.

 

Calitate Imagine si Film

 

 

Imaginile facute de mine au fost in principal cele de produs. Este binecunoscut faptul ca in lumina naturala, la exterior, aproape orice camera foto realizeaza imagini foarte bune, la interior situatia sta altfel. Am fost placut surprins ca pe modul automat nu am avut nevoie de lumina aditionala, nivelul de detaliu fiind surprinzator. De asemenea, nivelul de macro este chiar bun. De la doar 5 cm distanta de obiect, focalizarea este suficient de buna, la fel si nivelul de luminozitate. Exista mici probleme in aceasta situatie, cum ar fi de exemplu imposibilitatea de a captura o imagine complet clara. Problema nu este insa a camerei ci a obiectivului si nu este mai prejos decat alte aparate foto compacte. Fotografia de macro necesita aparatura destul de peformanta pentru a fi excelenta, asa ca nu putem pretinde asta de la un astfel de tip de camera foto. Mai jos aveti o mica galerie cu fotografiile facute cu Canon SX 240HS.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Canon Sx 240HS Macro/”/]

Puteti analiza si imaginile din review-ul urmator pentru a observa cum se comporta cu alte obiecte de alta culoare. Imaginile sunt preluate exclusiv cu aceasta camera.

Nivelul de ISO este reglabil de la 100 la 3200 in mod exponential. Zgomotul de imagine creste si el aproape exponential cu ISO-ul. La primele doua setari, 100 si 200 acesta este mai mult decat acceptabil, de la 400 in sus devine problematic. Comparativ cu alte compacte as spune insa ca zgomotul este mai redus, granularea fiind observata doar la un nivel de zoom mai ridicat. Nu pot sa fiu prea explicit in aceasta situatie avand in vedere ca nu se poate fotografia in format RAW pentru o analiza mai detaliata a imaginii.

DistorsiuneDistorsiunea imaginii este destul de putin vizibila. Un click pe imaginea alaturata va confirma acest lucru. Ce se intampla de fapt, majoritatea camerelor compacte, avand un obiectiv mai putin performant realizeaza aceste corectii in mod digital. Astfel nu se mai observa „efectul de butoi” cum mai este denumit in fotografie, la marginile imaginii. Daca acordati putina atentie veti vedea ca liniile nu sunt tocmai foarte drepte, insa acest lucru este vizibil doar cand efectuam un zoom pe imagine.

Modul de filmare este mai mult decat acceptabil. Suporta rezolutia de 1080p la 24 de cadre si are de asemenea o multime de functii interesante, unul dintre ele fiind cel de miniatura. Dimensiunea unui clip de 15 minute  la rezolutie maxima poate ocupa pana la 4 GB pe card. La rezolutie de 640×480 se pot inregistra 120 de cadre pe secunda, efectul fiind unul foarte frumos. Nu exista din pacete posibilitatea de a face fotografii in timp ce filmeaza. Nu este o cerinta prea cautata insa odata ce ai pus mana pe un aparat care stie sa faca acest lucru te vei lipsi cu greu de functia respectiva.

 

Canon PowerShot SX 240Hs – Concluzii

 

SX 240HS este o camera compacta excelenta pentru calatorii. Zoom-ul impresionant de 20X, echivalentul a maxim 500mm este un avantaj de neegalat. Devine putin mai problematic cu focalizarea la acest nivel de zoom, insa cu putina rabdare veti obtine niste imagini frumoase. Modul de filmare m-a surprins in mod placut, detine multe efecte, iar stabilizarea este foarte buna.

Camera ofera atat controale manuale, cat si preset-uri automate, suficiente pentru a va tine ocupati destul de mult timp de la achizitionare acesteia. Daca nu sunteti siguri ce setari trebuie sa folositi pentru anumite conditii, modul Easy va va scoate din incurcatura foarte repede.

Viteza camerei este medie, timpul de pornire trece putin de o secunda, iar cu tot cu focalizare ajunge la aproximativ 2 secunde. Nu este cel mai bun, insa isi face treaba destul de bine.

Canon Power Shot SX 240HS

Chiar daca nu ofera imagini senzationale, avand in vedere rezolutia de 12 Megapixeli a senzorului si rezolutia finala de 4000×3000 pixeli a imaginii, vizionarea pe orice fel de monitor poate decurge multumitor.

Un lucru este aproape cert: nimanui nu ii place sa care dupa el aparate DSLR cu obiective masive, mai ales in concediu, cand scopul principal este relaxare. Nimeni nu cred ca este amator de dureri de gat dupa o plimbare pe faleza sau o excursie obositoare prin nu stiu ce ruine ale unui castel vechi.

Pretul este, sa zicem, acceptabil pentru un Compact Ultra Zoom, avand in vedere performantele de care da dovada: aproape 1.400 lei.