Canon lanseaza noul EOS 60Da – un DSLR gandit pentru stele

Canon lanseaza noul  EOS 60Da – un DSLR gandit pentru stele

EOS 60Da FRA w EF-S 18-135mm LCD DISPLAY

In aceste zile, compania Canon si-a largit portofoliul de aparate DSLR profesionale cu un model aparent obisnuit, dar care vine cu ,,acel ceva care face diferenta”.

Noul EOS 60Da, un model gandit pentru fotografia astronomica, dupa cum ii spune si numele, are in proportie de aproape 100% specificatiile unul EOS 60D, depasind in acelasi timp portofoliul de specificatii al lui EOS 20Da. Noul EOS 60Da este optimizat pentru captura emisiilor de culoare rosie produse de nebuloase. Partea de optimizare este realizata folosind folosind un filtru low pass (trece jos) modificat pentru ca in final sa faca senzorul mai sensibil la luminile cu lungimi de unda hidrogen-alfa (Ha).

Pentru a intelege mai bine diferenta dintre 60D si 60Da, trebuie sa avem in vedere decat un singur lucru. Daca in cazul unui DSLR obisnuit, cum este Canon EOS 60D, un filtru infrarosu limitreaza cantitatea de lumina hidrogen-alfa ce ajunge la senzorul camerei, avand ca si consecinta reducerea semnalelor rosii transmise – cu scopul de a preveni aparitia artefactelor de culoare din imaginea finala. Spre deosebire de scenariul definit mai sus, 60Da vine cu un filtru modificat ce ofera pentru lumina hidrogen-alfa o transparenta de trei ori mai mare decat modelul 60D. In definitiv, noul filtru, combinat cu senzorul CMOS de 18MP, procesorul DIGIC 4 si gama ISO ridicata lucreaza impreuna pentru obtinerea unor imagini spectaculoase cu emisiile de culoare rosie dintr-o nebuloasa.

Avand in vedere faptul ca stelele in particular si corpurile ceresti in general nu sunt foarte aproape de noi, noul EOS 60Da lucreaza extrem de bine cu lentile interschimbabile de la 8mm pana la 800mm – perfecte pentru orice astrofotograf.

Desi momentan nu avem un pret pentru noul model Canon EOS 60Da, daca pretul de 4.100 lei aferent modelului EOS 60D poate fi folosit ca indicator, ne putem astepta la un pret asemanator si pentru modelul optimizat pentru captura nebuloaselor.

EOS 60Da FSL w TC-80N3

Citește și: