Artistii incep sa se imbogateasca din radio-urile online, incet, incet
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2012/06/old_radio.jpg)
Chiar daca este una dintre cele mai accesibile metode de ascultat muzica, de multe ori gratuit pentru utilizatori serviciului, statisticile arata ca atat muzicieni, cat si casele de discuri incep sa se imbogateasca.
SoundExchange, o organizatie non-profit care sintetizeaza informatii din servicii precum Sirius XM Radio, Pandora si altii, a distribuit din anul 2000 pana acum nu mai putin de 1 miliard de dolari. Desi s-ar putea ca suma sa para mica, la un studiu mai atent trendul s-a schimbat radical. Primul trimestru din 2012 a generat nu mai putin de 108,6 milioane dolari care au trebuit sa ajunga la case de discuri si producatori. Q1 2012 a fost si primul trimestru din toate timpurile in care s-a trecut pragul psihilogic de 100 milioane dolari. Pentru a va forma o idee mai clara legata de evolutia profitului aveti in vedere faptul ca in intregul an 2004 doar 15,6 milioane $ au fost generate.
Astfel de venituri din servicii online tind sa devina din ce in ce mai importante pentru casele de discuri, intr-un secol in care mediile fizice, gen CD-uri, sunt pe cale de disparitie. Daca posturile de radio clasice AM/FM de cele mai multe ori neglijeaza casele de discuri in favoarte scriitorilor de muzica si, a publisherilor, veniturile din online sunt si mai importante. Jagjaguwar Record, o casa de discuri care lucreaza cu artisti gen Bon Iver, Oggervil RIver sau Dinosaur Jr, din 2007 a primit de la SoundExchange 95.000$.
Ramane sa vedem cum va evolua acest trend si pe viitor. Momentan, din ce in ce mai multi utilizatori nu mai dau banii pe discuri sau CD-uri, motiv pentru care artisitii trebuie sa mai castige si din alta parte.