AMD dezvaluie un prototip Ultrathin si planurile pentru urmatorii 2 ani

AMD dezvaluie un prototip Ultrathin si planurile pentru urmatorii 2 ani

AMD a dezvaluit de curand impreuna cu un prototip din seria portabilelor Ultrathin si planurile pe anii 2012 si 2013.

Joi a avul loc AMD Financial Analysis Day, eveniment in care au fost dezvaluite planurile companiei pentru urmatorii doi an, iar la fata locului a existat si un prototip al primei versiuni de portabile din seria Ultrathin. Din cate stim pana acum Ultrathin va fi raspunsul acestora pentru Ultrabook-ul de la Intel. Va beneficia de platforme mai performante decat un netbook insa putin mai slabe decat in cazul notebook-urilor. Cipul folosit este unul dintre variantele cu consum mai redus de 17 W sau 25 W. Modelul respectiv se crede a fi aceeasi varianta ca si cele distribuite catre producatorii OEM ca si referinta.

Modelul beneficiaza de multe optiuni de conectivitate, precum 2 porturi USB 3.0, mini Display Port si HDMI, precum si conectorii audio, USB 2.0 si retea. AMD urmareste vanzarea acestui model la jumatate din cat cere Intel la momentul actual pentru Ultrabook-uri adica in jurul sumei de 500 dolari.

Noile produse pentru acest an vor fi Vishra, un CPU creat tot pe 32 nm pentru a inclocui Bulldozer in cursul acestui an. De asemenea, va fi lansata si o noua generatie Brazos a APU-urilor pe 40 nm dual-core cu grafica DirectX 11 integrata.

Tot pe partea mobila, va aparea APU-ul Trinity atat in varianta standard de 35 W cat si generatia low-power de 17 W si 25 W. Acestea vor fi completate de variantele cu putere mai redusa din seria C intre 9 W si 18 W.

Pentru tablete sau dispozitivele fara ventilatoare precum produsele din gama smartphone, va fi lansat APU-ul din seria Z, numit si Hondo ce va detine doua nuclee x86 cu un consum de aproximativ 5 W si un GPU DirectX 11.

Pentru 2013 avem vesti bune din nou pe partea mobila high-end si anume APU-ul Kaveri pe 28 nm cu doua sau patru nuclee x86 un nucleu grafic numit Next GPU.  Pentru mainstream si low end vor exista variantele Kabini si Tamesh, ambele pe 28 nm cu 2 sau 4 nuclee si cu acelasi Next GPU.

Se pare ca AMD se gandeste destul de mult la viitor si la implementarea cat mai rapida a tehnologiilor cloud precum si la productia unor procesoare si SoC-uri cat mai revolutionare.

Citește și: