ACTA – 10 Mituri si implicatii

, 08 Feb, 18:11

S-a vorbit in ultima vreme destul de mult despre ACTA si despre implicatiile acestui proiect, insa am observat ca nu prea multa lume intelege despre ce este vorba. Am citit o multime de materiale publicate la noi in tara si nici unul dintre ele nu explica in mod clar ce este ACTA si ce efecte ar putea avea asupra libertatii de circulatie a informatiei. Motivele sunt in primul rand lipsa interesului pentru documentare a celor care au scris aceste articole si in al doilea rand faptul ca s-au dezvaluit foarte putine informatii legate de acest subiect.

ACTAAntiCounterfeiting Trade Agreement – reprezinta un acord plurilateral ce are ca scop stabilirea unor standarde internationale in ceea ce priveste proprietatile intelectuale si a legislatiei care le protejeaza.  Discutiile preliminare au inceput in octombrie 2007 iar cele oficiale abia in iunie 2008. Acordul a fost propus de catre Japonia in prima faza, imediat dupa aceasta Statele Unite, Comunitatea Europeana si Suedia, precum si alte 22 state si-au exprimat interesul de a participa la discuti.

Acest act prevede in principal stabilirea unor cadre si organizatii legislative la care tarile pot adera in mod voluntar si vor crea o unitate inafara istitutiilor internationale ca WTO – World Trade Organization, WIPO – World Intelectual Property Organization sau Natiunile Unite. Descrierea oferita de tarile care participa la discutii este „un raspuns la cresterea globala de comert cu bunuri piratate si bunuri ce detin materiale protejate de drepturile de autor”.

Ce ati citit mai sus a fost o descriere pe scurt a ceea ce inseamna ACTA. Avand in vedere ca vorbim de un document complex va voi invita sa il cititi in intregime la urmatoarele linkuri. Nu are rost sa il traduc in intregime in cadrul acestui articol pentru ca vreau sa ma axez pe aberatiile ce umbla pe internet si bineinteles in baza carora se fondeaza o gramada de suspiciuni si petitii care implora „in genunghi” sa fie semnate pentru binele tuturor.

Va recomand cu caldura sa cititi documentul in cauza pentru a lua la cunostinta de masurile pe care le implica acesta si de asemenea pe cele pe care nu le implica din start.

In teorie acordul pleaca de la ipoteza ca vrea sa impiedice si/sau sa pedepseasca comertul cu materiale, bunuri sau informatii protejate de drepturi de autor. Principalele produse la care se refera ACTA sunt medicamentele si materialele informationale (documente, clipuri video, filme, muzica). Nu cred ca si-ar dori nimeni sa cumpere medicamente care sa nu isi faca efectul sau mai rau, sa nu fie ceea ce au cerut. Comertul ilegal cu medicamente se practica la nivel inalt, iar tarile cele mai vizate sunt cele sarace si fara putere de cumparare. Cat priveste furtul si distribuirea de informatii ne aflam mai mult intr-o zona „gri” in care statele membre care au semnat acest tratat incearca sa faca ceva curatenie.

In primul rand industria video si audio valoreaza sute de miliarde de dolari, si aici am mentionat doar pierderile pe care acestia le-au asumat din cauza pirateriei. Companiile care produc aceste materiale si nu voi da nume pentru ca sunt prea multe, vor sa limiteze aceste pierderi prin semnarea tratatului de care vorbeste toata lumea.

Exista o serie de mituri care circula mai nou pe internet, in baza carora se semneaza o serie de petitii interesante. Sunt curios daca numarul celor care semneaza se cumuleaza de la o petitie la alta sau daca exista doar o singura petitie oficiala care va fi eventual recunoscuta. Sunteti liberi sa semnati petitia respectiva insa ma simt dator sa va explic ca motivele respective nu sunt tocmai reale si intemeiate. Ce vreau sa spun este ca acordul respectiv nu prevede in mod clar si concis, in unele cazuri chiar nu mentioneaza nici unul din aceste motive.

1. ACTA va lmita accesul la internet si va cenzura website-urile

Daca cititi textul intelegerii veti observa ca nu exista un singur paragraf legat de aceasta idee. ACTA se refera la neutralizarea activitatilor ilegale in special urmarite de organizatii criminale. Nu se refera la modul cum folosesc utilizatorii de rand in vietile de zi cu zi. Utilizatorii pot continua sa faca schimb de informatii atata vreme cat continutul nu este unul ilegal. In aceasta privinta sunt de acord cu ei, un material piratat nu trebuie distribuit. Nu cred ca v-ar conveni ca un clip realizat de voi sa fie copiat si redistribuit pe internet fara dorinta si castigul dumneavoastra. Aceeasi idee cred ca o impartasesc si creatorii serialului Robotzi, sau orice alti creatori de continut media.

Veti spune acum ca totul se desfasoara la o scara larga. Companiile vor castiga mai mult de pe urma pirateriei. Si, care este problema, este pana la urma produsul lor nu? Daca doriti sa castigati si voi mai mult, piata de desfacere este in continua cautare de ceva nou. Puteti realiza si voi clipuri sau piese muzicale si le puteti vinde mai tarziu. Sigur, va fi ceva mai greu la inceput insa ce va opreste sa incepeti de acum?

2. ACTA va duce la controlul laptopurilor pasagerilor traficului aerian si va monitoriza traficul de internet

Respectul pentru confidentialitate si libertatea de expresie este in mod expres mentionat ca si un principiu de baza al ACTA. Acordul de asemenea specifica ca utilizatorii nu vor fi opriti si nu li se va verifica computerul daca nu fac parte dintr-o organizatie de contrabanda de mari dimensiuni. Veti crede ca aceasta informatie poate fi interpretata in orice fel doreste guvernul sau autoritatea repsectiva, insa citit bine acordul si segmentul in care acesta precizeaza ca nu implica nici un fel de actiune directa in baza acestuia. Chiar credeti ca fiecare computer care trece prin aeroport va fi verificat? Pentru un zbor de 120 de persoane veti fi probabil chemat cu 24 de ore la aeroport inainte de imbarcare. Sa fim seriosi nu este utilizator de PC care sa nu detina cateva filme sau muzica piratata, deci stai linistit. Nu o sa faci 5 ani de inchisoare pentru un amarat de mp3, si nu vei plati amenzi de sute de mii de dolari. Cat despre distrugerea sau confiscarea dispozitivului, no comment. Cine a venit cu ideea asta inseamna ca nu stie nici o boaba din legile ce protejeaza bunurile cetateanului.

3. ISP-ul va fi obligat sa monitorizeze traficul de internet al fiecarui utilizator si va intocmi rapoarte constante despre acestia

Hai sa fim seriosi! Cine credeti ca va sta cu ochii pe voi in fiecare zi sa vada ce site-uri porno viziteaza fiecare. Trebuie sa va ganditi in primul rand ca in ciuda sistemelor de verificare automat si de filtrare, tot va fi nevoie de un operator uman pentru a sorta aceste date. Sa zicem ca un operator uman poate verifica 20-30 de clienti, avand in vedere faptul ca multi dintre noi folosim peste 200 de site-uri zilnic. Va puteti imagina ce mobilizare de oameni trebuie sa detina ISP-ul pentru aceasta activitate? Compania nu este obligata sa urmareasca si sa dea raportul (observati lipsa ghilimelelor) in tot ceea ce faci tu pe net. Este imposibil sa realizeze acest lucru in mod constant. ISP-ul are si asa multe probleme si lasa clientii fara internet cu saptamanile pentru ca nu are logistica necesara pentru o interventie rapida. In cazul semnalarii unei probleme de genul „utilizatorul X detine un site cu mii si zeci de mii de seriale TV si muzica piratata”, din partea proprietarului licentelor, acesta este doar obligat sa instiinteze organele in masura de IP-ul respectiv, fapt ce este deja de mult posibil. Si nu in ultimul rand ACTA prevede implicarea ISP-ului ca si un canal de a afla detinatorul respectivului IP si site-ul ce distribuie materiale video sau audio ilegale doar in cazul in care institutia judecatoreasca va cere acest lucru.

4. Daca te filmezi la o petrecere sau concert si pe fundal ruleaza o melodie cunoscuta risti acelasi pedepse pentru piraterie

Hai ma, pe bune? Atata vreme cat nu va opreste nimeni sa intrati cu camere video sau foto, sau telefoane mobile la concerte, cum se intampla de exemplu in unele institutii publice, nu exista nici o lege care sa te impiedice sa distribui acel material. Cat despre petrecere nu poate dovedi nimeni ca asculti un mp3 si este inregistrat in fundal pe timpul filmarii clipului. Pana la urma exista sute de mii de posturi de radio online de unde iti poti face rost de muzica necesara. Nu vei fi vizat tu, consumatorul de rand, ci aceia care fac bani din aceasta piraterie la nivel inalt. Probabil ca vei fi tras la raspundere daca detii un post de televiziune si nu iti platesti cuantumul necesar pentru drepturile de autor si fiecare material difuzat de tine are pe fundal melodii cunoscute. Iar asta doar dupa ce se autosesizeaza proprietarul de drept. Iar situatia nu e valabila cand si televiziunile de la noi din tara platesc in mod constant aceste drepturi.

5. ACTA va ingradi si limita dreptul la exprimare chiar si in cazul domeniului politic

Gresit! Nu se specifica absolut nimic in documentul oficial sau  in discutiile neoficiale despre ingradirea dreptului public specificat prin constitutie in toate statele semnatar. Ai pica pe vreun parlamentar sau pe presedinte? Iesi in strada si tipa pana nu mai ai voce. Inregistreaza-te facand acest lucru si publica-l pe fiecare site posibil din internet. Probabil doar persoana in cauza va avea dreptul sa actioneze in instanta, si asta in baza legislatiei existente.

6. ACTA va duce la eliminarea site-urilor de sharing de materiale si informatii gen YouTube, Vimeo, Twitter sau Facebook.

In primul rand trebuie sa cititi din nou documentul oficial, apoi toate punctele de la 1 la 5 mentionate mai devreme pentru a realiza ca acest lucru este imposibil. Da este posibil ca si contul tau de YouTube sa fie inchis daca detii pe el o multime de clipuri video copiate de la alti utilizatori. Si asta se intampla deja de multi ani atunci cand ceilalti utilizatori isi revendica propriul produs. La fel se intampla si in cazul clipurilor muzicale. Pe vimeo cel putin nu dai decat de productii proprii, iar fiecare utilizator se respecta si pastreaza regulile de bun simt. Facebook si Twitter… nu au nici o legatura cu aceasta discutie. Probabil daca te numesti Megaupload vei avea ceva probleme in a iti crea sau administra un cont de Facebook din inchisoare.

 7. ACTA a fost un act negociat si discutat cu usile inchise si nu au fost prezente decat statele semnatare.

In momentul in care faci un acord de chirie al apartamentului, inafara de tine, chiriasul si eventual un martor cine mai vrei sa asiste la semnarea acelui act? Taximetristul din colt, batrana de la etajul 3 care locuieste mai mult pe scara sau tipul care iti ia gunoiul din fata usii in fiecare luni dimineata? La semnarea acordului si la discutarea acestuia au fost prezenti membrii tarilor respective, membrii parlamentului European, membrii ai comitetului pentru drepturile omului, iar presa a fost informata. Textul ACTA este disponibil pe internet de la ratificarea acestuia. Daca Romania si-a permis sa trimita doar un singur om la aceste discutii aici putem sa demonstram doar cat de mult ne intereseaza fiecare subiect si cu cata superficialitate se trateaza acestea. Daca te intereseaza acest subiect, mergi la reprezentantii uniunii europene, trage-i de mana si cere-le explicatii. Nu te astepta sa bata ei la usa ca la recensamant sa te informeze.

8. ACTA elimina necesitatea implicarii altor organizatii si in baza acestui act se pot lua masuri de pedepsire a faptasilor

Gresit din nou! ACTA nu modifica nici una din legislatiile curente si este doar un document care va fi citat de proprietarul de drept al materialului cu copyright in momentul in care acesta va fi la proces. Este implicata atat procuratura, politia, judecatoria si avocatii in tot acest proces minutios care poate duce la pedepsirea proprietarilor unui site (atentie a unui SITE) ce DISTRIBUIE continut ilegal. Nu vorbim despre consumatorul direct. Inca o data, semnarea acordului nu modifica in nici un fel legislatia sau constitutia statului care l-a semnat.

9. Comunitatea Europeana va impune acest act catre tarile care nu l-au semnat inca

Of… Nu scrie nicaieri in mod oficial acest lucru, si de asemenea nu este nici o intentie in acest sens. In primul rand este un act plurilateral. Asta inseamna ca fiecare tara trebuie sa isi dea acordul personal pentru semnarea lui. Daca o tara considera ca nu il va semna si nu vrea sa il semneze atunci nu o va fece si atat.

10. ACTA va duce la distrugerea internetului asa cum il stiam pana acum

Daca stau bine sa ma gandesc, cei care au o varsta apropiata de a mea mai tin minte cum era internetul atunci cand a inceput sa creasca. Vorbesc aici de toti utilizatorii cu varsta minima de 25-27 ani, care isi pierdeau vremea acum 10-15 ani pe mIRC. Cine credeti ca are puterea de a schimba ceva in internet acum? Probabil ca nu veti mai gasi pe toate drumurile DVD-uri cu filme piratate si nu veti mai downloada atata de multe clipuri ca si pana acum. Preferati sa vedeti un film la cinema pe un ecran de 15 metri si cu o sonorizare decenta sau ghemuit in pat cu telefonul mobil in mana?

Exista o multime de idei de-a dreptul fara sens si toata lumea instiga la o revolta. Semnati petitia, sincer nu am nimic impotriva; insa semnati-o in cunostinta de cauza. Cititi acel acord si nu mai incercati sa vedeti viitorul internetului, si nu mai credeti ca „puterea politica” atat de rauvoitoare si nefasta va detine controlul complet asupra vietii voastre. Au trecut mai bine de 20 de ani de la revolutie si acum vreti sa iesiti din nou din casa pentru a mai starni inca o revolutie? Sunt de acord cu inlaturarea omenilor corupti si fara scrupule din politica, insa poate ati vrea sa va documentati asupra acestora, sau riscati sa ii aveti pe constiinta. Vreti sa iesiti in strada pe 11 Februarie si sa militati impotriva acestui acord? Va sustin in mod complet, documentati-va si faceti asta in mod civilizat. Ce vina au proprietarii de chioscuri vandalizate de curand, sau acei oameni care indura frigul intr-o colivie 14 ore pe zi ca sa va ofere voua ziarul de dimineata sau cafeaua de la pranz?

Nu esti inca informat? Citeste documentul oficial aici.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Daca principalul tau argument prin care „demontezi” faptul ca ACTA nu este ceea ce pare se rezuma la „hai ma chiar credeti ca asa se va intampla?” nu esti mai convingator decat ceilalti care sustin contrariul. Nu iei in calcul genul de persoane care reprezinta „organul”, vor fi abuzuri asa cum sunt si acum cu legi mult mai cuminti pentru ca „organul” constanator iti face o „hartiuta” si dupa aia te chinui sa dovedesti prin tribunale contrariul, eu am patit-o si crede-ma ca este un consum de bani, timp si materie cenusie pe care nu il doresc nimanui.

Chiar daca nu o fi ACTA o treaba asa grava cum s-a inteles deschide calea catre abuzuri grave in viitor.

Imi pare rau sa spun dar si articolul tau este la fel de slab argumentat ca si „aberatiile ce umbla pe internet”.

Radu Neagu

Costi nu ala este principalul meu argument si nu incerc sa demontez ACTA pentru ca acordul in sine nu este un mit. Ma refer doar la stresul asta psihic ce ii consuma pe multi cu care am vorbit de curand si sunt mai speriati decat aia de la Hiroshima. Nu intentionez sa fiu convingator ci mai mult ironic si glumet, oricum apreciez foarte mult ca esti singurul care a comentat la subiect.

foarte bun comentul lui costi

Ovi , abuzurile le poti gasi in tot si toate 🙂

In sfarsit cineva care a stat si a citit ACTA, fara sa asculte sau sa citeasca agentiile de stiri, alte surse media, de obicei proaste. Felicitari Playtech pentru articol.

Daca inteleg eu bine textul, va deveni mai cost effective pentru detinatorii de drepturi de autor sa faca scapate ceva copii ale operelor lor astfel incat sa apara pe diverse site-uri de sharing. Ulterior doar dau in judecata pe cel care a share-uit si castiga contravaloarea copiilor facute la pretul de piata, ca si cum fiecare downloader ar fi cumparat oricum produsul…
Nice business model…:-)

„daca nu incalci legea n-ar trebui sa te deranjeze monitorizarea”.

Poate imi tin pe calculator poze cand i-o trag prietenei mele . Nu incalc legea dar de ce nu ar trebui sa ma deranjeze sa imi cotrobaie aia pe acolo ?
De ii prind ca se uita la mine pe hdd umplu un camion cu azotat si li-l detonez la sediu.

Radule ori esti un idealist sincer ori esti de partea baietilor cu ochi albastri. 🙂
Aceata lege este facuta pentru un grup de corporatii care vor sa obtina profit cat mai multe miliarde de $ anual. Ideea nu e ca vor profit cu orice pret ci faptul ca nu doresc sa concureze in mod corect pe internet, ci doresc sa creeze un cartel si astfel sa detina monopolul.

In 2008, Parlamentul a votat Legea 298/2008 privind stocarea informatiilor, prin care operatorii de telefonie mobila si Internet sunt obligati sa arhiveze date despre toate comunicarile electronice. Iti reamintesc faptul ca ACTA a fost invaluita in secretomanie inca de la inceput, iar reprezentantii nostri au semnat in necunostinta de cauza (declaratia premierului “Nu am datele sa ma pot pronunta in acest moment cu privire la intrebarea dvs, nu am o asemenea informatie” / declaratia europarlamentarului Renata Weber “decizia a fost a Guvernului”). Beatrice Onica Jarka – membru al Asociatiei Romane a Consilierilor de Proprietate Intelectuala afirma ca “Din punctul meu de vedere, ACTA nu face decat sa stabileasca cadrul general si scopul – protejarea drepturilor de proprietate intelectuala”, dar aduce in discutie si “best practices” la care statele semnatare vor avea acces doar dupa ce-l semneaza. Daca principalul scop al acestui tratat era intr-adevar protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, la el trebuia sa participe si Organizaţia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala (OMPI) respectiv Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Mai draga radu…. tu nu stii ce inseamna sa ratifici un act, mai ales ACTA!!! e exact ca in armata, un lucru de care tu habar nu ai pentru ca nu ai facut-o ! si adica :”ai semnat ai belit pwla!!!” asta se doreste, ingradirea libertatilor care ti le ofera internetul la ora asta, lucru din care inteleg ca TU faci parte din ACTA! cat de prost trebuie sa fii sa iti faci rau ca sa nu ai acces la informatie? intrebarile nu-s idioate, numai raspunsul lor!!! tu ai dat 10 raspunsuri la care nu te-a intrebat nimeni de ele!!!

Esti cam naiv, domnule. Istoria arata ca de fiecare data cand s-a putut abuza de astfel de prevederi, s-a abuzat, iar tu visezi personaje de basm aici.

Sorin fara www

Cum au zis si „antecomentatorii”, articolul pleaca de la niste rationamente cel putin… imature.
Simplul fapt ca monitorizarea si cenzura nu pot fi puse in practica ACUM din constrangeri economice nu inseamna ca trebuie sa ne simtim mai in siguranta. E un act cu bataie lunga, si renuntam ACUM la niste drepturi pe care nu le vom mai recapata niciodata (cel putin pana la aparitia unei retele telepatice sau ceva, desi politia gandirii nu e nici ea un concept nou).
Si da, in 5 ani ISP-ul nostru va avea in mod cert resursele necesare sa ne monitorizeze.
Dormiti linistiti…

cat v-au platit ma, cei interesati de acta, pentru articolul asta ? poate postati si ceva pro rosia montana, mai scoateti un ban, am auzit ca platesc foarte bine
sunt niste minciuni gogonate si nerusinate ce spuneti voi aici. mi-e si sila sa va contrazic, atat de infecte sunt „argumentele voastre”, sunteti ca o reclama proasta pentru spalat creiere la televizor

Cati bani ai primit ca sa scri articolul asta? 🙂

Autorului: Iti recomand, daca tot iti place sa citesti articole populiste in engleza si sa redai varianta lor stupida in romana, sa citesti informatiile despre acta pe pagina de engleza a wikipedia (unde oamenii au muncit si s-au documentat cum trebuie). Vei gasi acolo raspunsurile de bun simt la toate cele 10 puncte. Astept scuzele din partea ta!

„In primul rand industria video si audio valoreaza sute de miliarde de dolari, si aici am mentionat doar pierderile pe care ACESTIA SI LE-AU ASUMAT din cauza pirateriei. Companiile care produc aceste materiale si nu voi da nume pentru ca sunt prea multe, vor sa limiteze aceste pierderi prin semnarea tratatului de care vorbeste toata lumea.” Asta e singurul mit din tot articolul. Pierderile respective sunt fictive, fiind calculate ca estimare a cat s-ar fi castigat daca ce s-a downloadat gratuit ar fi fost cumparat. Problema e ca mai nimic din ce s-a downloadat gratuit, oricum nu s-ar fi cumparat. S-ar fi luat de la prieteni pe CD, DVD, sau pur si simplu oamenii se lipseau complet de ele. Fiindca nimeni nu poate plati mai multi bani decat are. Estimarile lor aproape depasesc puterea de cumparare TOTALA (tinand cont de TOATE necesitatile unui individ! ) a pietei. Estimarea respectiva, si modul cum e folosita e in fapt hotia!
„un raspuns la cresterea globala de comert cu bunuri piratate si bunuri ce detin materiale protejate de drepturile de autor” nu deranjeaza pe nimeni eradicarea COMERTULUI cu bunuri ce detin materiale protejate de drepturile de autor. Filesharingul insa nu e comert, si este totusi interzis.
1. „Utilizatorii pot continua sa faca schimb de informatii atata vreme cat continutul nu este unul ilegal” CINE stabileste CE ESTE ILEGAL, si mai ales CUM verifica? Implica clar CONTROLUL TUTUROR pachetelor de informatie care circula pe net!
2. Chiar credeti ca fiecare computer care trece prin aeroport va fi verificat? Nu FIECARE, dar si prin sondaj e suficient, e aceeasi incalcare a dreptului la confidentialitate!
3. „Nu o sa faci 5 ani de inchisoare pentru un amarat de mp3, si nu vei plati amenzi de sute de mii de dolari.” Nu 5 ani, cateva luni, nu sute de mii ci cateva sute. E destul si atat!
„Cat despre distrugerea sau confiscarea dispozitivului, no comment. Cine a venit cu ideea asta inseamna ca nu stie nici o boaba din legile ce protejeaza bunurile cetateanului.”
Cred ca dumneata n-ai citit ACTA si nu stii nici legea de care vorbesti! La toate descinderile de genul, de pana acum, s-au confiscat computerele. Iar in ACTA scrie: „Fiecare parte prevede, în continuare, că autoritățile sale judiciare dispun de autoritatea de a ordona ca materialele și instrumentele care au fost folosite la fabricarea sau crearea acestor mărfuri să fie, fără întârziere nejustificată și fără niciun fel de despăgubire, distruse sau îndepărtate din circuitele comerciale astfel încât să se reducă la minimum riscurile unor noi încălcări.”
„În cazul infracțiunilor specificate la alineatele 1, 2, 3 și 4 de la articolul 23 (Infracțiuni) pentru care o parte prevede proceduri și sancțiuni penale, partea respectivă prevede ca autoritățile sale competente să aibă autoritatea de a dispune aplicarea sechestrului asupra mărfurilor de marcă
susceptibile de a fi fost contrafăcute sau a mărfurilor piratate, asupra oricăror materiale și instrumente utilizate la comiterea infracțiunii presupuse, asupra documentelor justificative relevante
în raport cu infracțiunea presupusă și asupra oricăror active care rezultă sau sunt obținute, în mod direct sau indirect, prin activitatea despre care se presupune că aduc atingere unui drept”
3.”Cine credeti ca va sta cu ochii pe voi in fiecare zi sa vada ce site-uri porno viziteaza fiecare.” Dumneata esti naiv. Nu e greu pentru programele de tip paianjen, instalate la ISP, sa urmareasca asa ceva si sa trimita spre analiza datele spre alte organisme special create in acest scop sau prezumtivului titular de „copyright”
4. Hai pe bune, n-ai auzit de cazul Universal contra Sthepanie Lenz, de exemplu? Da-i pe „goagal”!
5. Hai pe bune, daca scrii oaresce nasoleli despre putere, sau chiar ceva grup de interese, cat e de greu sa ti se plaseze ceva pe comp sau pe site, daca ai, care sa te faca bun de puscarie sau macar de sicane in baza ACTA? Dumneata te-ai nascut ieri?
6. „Da este posibil ca si contul tau de YouTube sa fie inchis daca detii pe el o multime de clipuri video copiate de la alti utilizatori (chiar asa, simpli utilizatori???).” Ba daca faci un clip video cu o piesa muzicala iti va fi sters, chiar daca l-ai facut cu manuta ta, cand se plange vreo casa de discuri ca muzica e a lor sau vreun fotograf ca el a facut poza, fie ea si una singura! Intradevar, se intampla deja. YouTube Music, cel putin, va dispare, la fel MySpace Music.
7. Ce comparatii! Chiria mea nu e de interes public! Si, da, reprezentantii trimisi in diverse orgganisme in numele meu AU DATORIA sa ma informeze despre asa ceva si SA NU HOTARASCA DE CAPUL LOR, IN CIUDA VOINTEI MELE, pe la spatele meu, ocolind democratia! Ca sa caut ACTA pe internet trebuia sa fiu informat macar ca exista, ca sa-i pot trage de URECHI din timp pe cei pomeniti de dumneata! Nu dupa ce a fost deja ratificat, pe poltica faptului implinit!
8.Iar nu ati citit ACTA: O parte poate să furnizeze, în conformitate cu actele sale cu putere de lege și cu normele sale
administrative, autorităților sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online să divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informații pentru a IDENTIFICA UN ABONAT! ! ! (nu site!) despre al cărui cont SE PRESUPUNE că a fost utilizat pentru încălcare, atunci când respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficientă din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea mărcilor de comerț sau la încălcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe și atunci când astfel de informații sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective.
9. Probabil, dar guvernele si responsabilii pot fi slugarnici sau cumparati, sau chir santajati. De asta e necesar ca consumatorii sa hotarasca.
10. Naivitate (oare?) de la cap la coada.
„Probabil ca nu veti mai gasi pe toate drumurile DVD-uri cu filme piratate”. Ba tocmai, asa vor circula toate, nu doar filmele, pe suport fizic, de la om la om, cum era si inainte de internet (Hm, pe atunci nu se plangea nimeni ca se copiau viniluri pe banda magnetica incat sa ceara abolirea democratiei). Dar, mai rau, se va revigora piata neagra cu asfel de bunuri, bagata pe tusa in ultimii ani de filesharing.

Bravo, foarte bun raspunsul!

Daca dupa cum scrie mai sus, chestiile alea oricum nu o sa fie puse in practica de ce le-au mai pus in document? Sa le scoata si toata lumea o sa fie multumita.

E ca si cu Regulamentele de Ordine Interioara pe care esti fortat sa-l semnez angajatorul incercand sa te convinga de faptul ca el n-o sa-l puna in aplicare dar doreste sa-l semnezi doar asa, o formalitate 🙂

Radule, esti foarte foarte tanar si necopt (pot sa spun imatur?), te-ai apucat si tu sa scrii si apoi, pentru ca nici coloana nu ai, ai incercat sa o dai la intors explicand ca articolul tine sa aiba o tenta ironica si ca ai semnat petitia din ALTE motive, nu ca majoritatea pentru ca tu esti special, nu-i asa?.
Nu ar trebui sa-mi consum energia explicandu-ti cat de aberant esti sustinand o lege care deschide calea unor abuzuri uriase, au facut-o foarte bine Goth, Sorin fara www, Al, bipbip, asasin, Costin Grigore si ceilalti.
Eu vreau sa stiu cum poti sustine ca nu te deranjeaza monitorizarea traficului, faptul ca se creaza o baza de date despre tine, ca cineva o va putea folosi in mod abuziv sau nu, ca vei pierde poate un job, sau un copil la partaj pentru ca un avocat destept demonstreaza ca in tinerete ai detinut un film porno fara sa-l fi platit. Nu esti pregatit pentru lumea asta…

ce treaba au robotzi cu asta?sunteti misogini.este doar dreptul la libera informatie.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail