Western Digital si Seagate reduc drastic garantia la HDD-uri

Western Digital si Seagate reduc drastic garantia la HDD-uri

Chiar daca s-a motivat ca nu sunt de vina problemele cu fabricile de componente din Thailanda Western Digital si Seagate, cei mai mari producator de HDD-uri din lume, au luat deja decizia. O parte din seriile de HDD-uri vor beneficia de garantie mai redusa. Aceasta decizie va intra in vigoare odata cu stocurile de HDD-uri livrate pe data de 2 Ianuarie 2012 din fabrica. Vestea a venit prin doi parteneri externi care au fost instiintati printr-o scrisoare directa de catre producatori fara nici un fel de discutie in prealabil.

Garantia redusa va fi aplicata HDD-urilor livrate incepand cu data de 2 Ianuarie 2012. Este important sa va updatati listele de preturi si website-urile pentru ca acestea sa intre in vigoare de la 1 Ianuarie 2012. Toate HDD-urile livrate catre distribuitori inainte de aceasta data isi vor mentine termenul de garantie initial de 3 ani. Datorita inventarului existent in canalul de distributie va exista o perioada scurta de timp cand HDD-uri cu 3 ani garantie vor fi vandute cu garantie limitata de 2 ani.” preciza e-mailul respectiv.

Legat de Western Digital acesta va reduce garantia la seriile, Caviar Blue si Caviar Green, adica la marea majoritate a HDD-urilor de desktop accesibile. Acestea beneficiau de o garantie de 3 ani si acum vor avea doar 2 ani.

Garantia standard a componentelor PC este de un an” preciza un purtator de cuvant WD intr-un email. „Chiar si asa WD va continua sa ofere garantie extinsa de 5 ani la produsele din seriile WD Caviar Black, Scorpio Black si Velociraptor” foarte interesant acest aspect adica sa intelegem ca WD a fost foarte marinimos si ne-a oferit pana acum garantie de 3 ani la produse de 1 an asa ca bonus? Sau se refera la faptul ca limita este de fapt 1 an de zile iar Western ofera totusi 2 ani de zile garantie?

Seagate a anuntat si el aceasta reducere de garantie precizand intr-un mod mai politicos si mai ambiguu decat WD „Aliniindu-ne la standardele curente ale industriei Seagate se poate concentra pe investitii in cercetare si dezvoltare industriei aducand pe piata produse cu aspecte unice ce aduc valoare clientilor nostri”. Adica mai pe romaneste stim ca nu rezista prea mult HDD-urile asa ca promitem sa investim mai mult in dezvoltare decat sa va schimbam voua produsele defecte.

La Seagate sunt afectate insa si seriile High-End Constellation 2 si ES.2 care nu mai prind 5 ani ci doar 3 ani de garantie. Seria Barracuda de 3.5 inci precum si cea Momentus de 2.5 inci vor avea doar un an garantie! Singurele produse sunt cele externe si seria Cheetah care isi vor pastra termenul de garantie ca si pana acum.

Situatia e urata. Din toate punctele de vedere. Daca utilizatorii au invatat ca este mai bine sa isi cumpere un HDD din magazin pentru ca beneficiaza de o garantie extinsa si pot avea incredere in acestea acum le va fi limitata si aceasta optiune. Parerea mea este ca vor cauta HDD-uril second cumparate in decursul anului pentru a beneficia de garantia extinsa.

Ma intreb daca si alte componente vor suferi aceste efecte ale „inovatiei tehnologice” dupa cum spune Seagate.