Verbatim: 2 TB de stocare externa pe USB 3.0 [REVIEW]

Verbatim: 2 TB de stocare externa pe USB 3.0 [REVIEW]

review, HDD Verbatim, Verbatim 2TB, USB 3.0, Controller USB 3.0, NEC, Hard Disc extern, USB 2.0, Firewire 800, Apple, MacBook, HDD Extern, Thunderbolt

Probabil ca nu v-ati gandit aproape niciodata insa spatiul de stocare este cel mai ieftin si mai longeviv upgrade pe care puteti sa il faceti unui computer, fie ca este vorba de un sistem desktop sau de un laptop. In mare parte, prima varianta de upgrade pentru multi dintre utilizatori este memoria RAM si/sau eventual procesorul ori placa grafica. De acord, insa un HDD mai rapid si mai mare poate fi solutia cea mai buna la momentul respectiv. In primul rand un HDD mai nou aduce cu sine atat viteza, prin tehnologiile noi implemenate, cat si o functionaree mai buna a sistemului, pentru ca, avand o capacitate mai mare de stocare, puteti lasa sistemul de operare sa respire in voie pe o partitie ceva mai mare. Nu am deschis aceasta discutie pentru a va vorbim in general despre HDD-uri, insa am simtit nevoia sa va impartasesc aceste idei si de asemenea voi enumera mai jos si avantajele unui HDD extern pentru stocarea datelor:

Nu mai este nevoie sa deschideti computerul pentru a monta un nou HDD in spatiul stramt, prafuit si cald ramas liber in carcasa.

Este mai eficient pentru ca datele salvate pe acesta pot fi copiate mai repede si pe alt PC sau Laptop.

Este mai sigur din punct de vedere al datelor pentru ca, fiind intr-o carcasa externa, este in primul rand mai rece si nu va sta pornit tot timpul.

– Conectat la un router inteligent acesta poate fi accesat de toti utilizatorii din retea sau chiar si pe internet, fara mai fi nevoie de crearea unui server dedicat sau a oferi permisiuni de sharing pe computerul dumneavoastra.

review, HDD Verbatim, Verbatim 2TB, USB 3.0, Controller USB 3.0, NEC, Hard Disc extern, USB 2.0, Firewire 800, Apple, MacBook, HDD Extern, Thunderbolt

Verbatim are o serie de astfel de solutii pentru toti utilizatorii. Varianta de 2 TB este una de tip extern, care are un HDD de 3.5 inci, un hard-disk de desktop, asamblat intr-o carcasa simpla si eleganta. Din punct de vedere al designului, sunt sigur ca multa lume apreciaza simplitatea si eleganta. Unitatea este identica cu modelele mai vechi, singura diferenta fiind conectivitatea si capacitatea HDD-ului integrat.

Partea interesanta vine din punct de vedere al conecticii USB 3.0 cu care este livrat, permitand un transfer mult mai rapid al datelor pe si de pe PC-ul dumneavoastra. Bine, bine, veti spune acum: „Dar eu nu am USB 3.0? Macar pot sa il folosesc pe USB 2.0?” Desigur! Poate fi folosit si pe USB 2.0, conectorul fiind direct compatibil si cu acel standard, insa daca folositi si un desktop mai avem o veste buna, acesta contine si un adaptor USB 3.0 pentru PCI Express 1x, care, odata instalat, ofera conectivitate de mare viteza PC-ului dvs. Pachetul include toate cele mentionate mai sus + un cablu USB 3.0, alimentator si drivere pentru controller.

review, HDD Verbatim, Verbatim 2TB, USB 3.0, Controller USB 3.0, NEC, Hard Disc extern, USB 2.0, Firewire 800, Apple, MacBook, HDD Extern, Thunderbolt Acel controller USB 3.0 este unul standard, cu un cip NEC, momentan singurul producator al acestui standard, si doua porturi USB 3.0 externe. Acesta poate fi montat in orice sistem desktop si este compatibil cu aproape orice versiune a sistemului de operare Windows si Linux. Este necesara alimentarea acestuia prin intermediul unui conector molex (de genul celor de la HDD-urile vechi pe IDE, conector care este imposibil sa nu fie pe sursa computerului) pentru a oferi stabilitate si pentru ca standardul necesita o tensiune ceva mai mare de alimentare decat USB 2.0.

In partea din fata a HDD-ului, dupa cum se vede si in prima imagine a articolului, se afla un LED care ii spune utilizatorului daca hard disk-ul este pornit sau oprit, sau daca se efectueaza un transfer in acel moment. In partea din spate avem doi conectori, cel de alimentare si mufa de tip B, USB 3.0 pentru transferul de date. Langa acestea dispunem si de un buton de pornire/oprire a dispozitivului care ofera posibilitatea deconectarii imediate a acestuia de la sistem si ne ofera garantia ca va functiona doar atunci cand dorim si nu va porni de fiecare data cand pornim sistemul de lucru.

Viteza de transfer… ei bine aici e distractia. Fata de cei maxim 15-20MB/secunda pe care ii obtineam prin USB 2.0 acum atingem aproape 100 MB/s. Aici totul depinde, bineinteles, de viteza de transfer a HDD-ului, de cat de incarcat este sistemul la momentul respectiv si , desigur, de ce tip de informatii copiem. Daca lucram cu fisiere mari, atunci viteza de transfer va fi mai constanta si mai ridicata. Daca dorim sa mutam informatii cu multe fisiere de mici dimensiuni, atunci transferul va fi oscilant si ceva mai lent.

Screenshot-ul de mai jos exprima o viteza constanta pe un sistem puternic si copiind de pe HDD fisiere de minim 2 GB.

review, HDD Verbatim, Verbatim 2TB, USB 3.0, Controller USB 3.0, NEC, Hard Disc extern, USB 2.0, Firewire 800, Apple, MacBook, HDD Extern, Thunderbolt

In concluzie, varianta de la Verbatim mi se pare cea mai utila de pana acum. Daca detii si un laptop cu conectivitate USB 3.0 atunci lucrurile devin din ce in ce mai simple. Vei putea transfera rapid informatii de pe acesta si le vei putea copia pe desktop fara mari batai de cap si la o viteza net superioara. Problema apare la cei care detin un computer Apple care nu detine aceasta conectivitate si nu sunt planuri pentru a o implementa prea curand, din cate am vazut. Pentru aceia dintre voi care prefera computerele Apple, tot Verbatim ofera solutii pe Firewire 800, pentru o viteza mare de transfer. Sau poate doriti sa mai asteptati putin, pana apar dispozitivele de stocare externe ce se conecteaza prin Thunderbolt.

Pentru cei care doresc mai multe detalii direct de la producator pentru acest model de HDD se pot interesa AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: