11 iul. 2011 | 14:27

Undele radio pot fi transformate in energie, chiar destul de simplu

ACTUALITATE
Undele radio pot fi transformate in energie, chiar destul de simplu

Undele radio pot fi transformate in energie care poate alimenta chiar dispozitivele care le emit. Este vorba despre undele reziduale nefolosite, cum ar fi cele de la un router wireless, un telefon mobil sau orice alt dispozitiv care functioneaza in aproape oricare spectru.

Cercetatorii de la Georgia Tech eu descoperit ca metodele de captare a acestor unde reziduale sunt relativ simple si usor de fabricat. Dispozitivele de captare sunt printate pe o imprimanta de tip inkjet cu o cerneala pe baza de nanoparticule. Aceste tipuri de circuite printate sunt mai putin avansate decat ceea ce ofera tehnologia la momentul actual, insa cercetatorii afirma ca au un spectru mai larg si pot capta energia si de la dispozitive ce functioneaza pana in banda de 60 GHz.

Stiu ca toata aceasta procedura suna destul de tehnic, tot ce trebuie sa stim este ca gadget-urile cum sunt, de exemplu, telefoanele mobile a caror baterie nu rezista mai mult de o zi vor putea la un moment dat sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a creste semnificativ autonomia.

Pe de alta parte, nivelul de radiatii magnetice produse de aceste unde ar fi ceva mai redus, avand in vedere ca ele vor fi refolosite pentru a crea din nou energie electrica.