SSD-urile se vor ieftini, in ritm alert!

SSD-urile se vor ieftini, in ritm alert!
16:48 21.12.2011

HDD-urile s-au scumpit… putin…. Ahh, pe cine mint?! Sunt ingrozitor de scumpe! Cel putin de doua ori mai scumpe. Unde mai pui ca ieri am aflat ca vor avea si mai putina garantie… Unde ramanem cu stocarea de informatii? Banuiesc ca nu doreste nimeni sa isi cumpere un HDD de doua ori mai scump si cu o garantie de trei ori mai mica…

Pe de alta parte avem si vesti bune, SSD-urile incep sa se ieftineasca. Motivul? Cererea pentru aceasta incepe sa creasca, fabricile de memorii nu au nici un fel de probleme si avanseaza tehnologic, reusind sa dezvolte un proces de productie mai rapid si mai putin costisitor. Chiar daca SSD-urile sunt inca mai scumpe, memoria Flash cu care sunt produse este  intr-un proces avansat… de ieftinire.

Avand in vedere studiile de piata de la aparitia SSD-urilor, ca raport pret-capacitate, SSD-urile erau de aproximativ 120 de ori mai scumpe in 2007. Situatia s-a schimbat in 2011, raportul reducandu-se la 32:1.

Astfel, daca pretul pentru un GB al unui HDD mediu era de 0,075 dolari in 2011, inainte de scumpire, SSD-ul avea un pret per GB de 2,42. Cel mai mic pret per GB a fost inregistrat in 2011 la 1,5 dolari in aceeasi perioada in care pretul per GB la HDD-uri era de 0,053 dolari.  Acel pret de 1,5 dolari pentru SSD era exact acelasi ca cel inregistrat pentru HDD-uri in 2002.

Asteptarile pentru anul viitor in situatia curenta sunt ca SSD-urile sa ajunga la un cost de 1 dolar per GB sau chiar mai putin.

In pofida acestor scaderi de preturi, este de asteptat ca SSD-urile sa fie inca mai scumpe decat HDD-urile, cel putin pana nu se va atinge vreo limita tehnologica in inghesuirea atator de multi GB pe un platan in cazul HDD-urilor clasice. Totusi, avand in vedere sporul imens de performanta pe care il aduce un SSD in ciuda limitarii de spatiu, este cel mai probabil sa fie cea mai ceruta solutie de stocare in 2012. Aceasta bariera tehnologica a fost impinsa destul de mult in ultima vreme HDD-urile atingand capacitati de 3 sau 4 TB.

Cele mai recente aparitii in domeniu, inregistrarea perpendiculara sau posibil inregistrarea magnetica in baza caldurii care este probabil sa fie pusa in aplicare intre 2013 si 2014 pot impinge de asemenea aceste limite si mai departe. Seagate considera ca aceasta tehnologie ar pute creste densitatea pe platan de aproximativ 50 de ori. Probabil acesta este si motivul pentru care s-a decis sa se ocupe mai mult de cercetare si dezvoltare si a redus garantia unitatilor de stocare actuale la doar un an.

loading...