Sony la Gamescom 2011 – PSP nou, jocuri pentru Vita si PS3 ieftin

Sony la Gamescom 2011 – PSP nou, jocuri pentru Vita si PS3 ieftin

Conferinta celor de la Sony a fost cu siguranta cel mai anticipat moment al zilei cu numarul 0 al Gamescom. Ca si in cazul conferintei de la E3, si aici a existat o oarecare intarziere de cateva minute.

Andrew House, Presedinte si CEO al Sony Computer Entertainment Europe a aparut pe scena dupa un montaj cu jocuri exclusive platformelor PlayStation, care a inceput conferinta cu un anunt important: acesta a fost promovat si se va muta in Japonia la Sony Computer Entertainment International. In locul sau a fost pus Jim Ryan, fostul COO, care a prezentat restul conferintei.

Acesta a inceput discutia despre brandul PlayStation cu Vita, cel mai nou membru al „familiei”. Dupa o discutie destul de inutila despre functiile pe care le cunosteam deja (doua stick-uri analogice, ecran multitouch de 5 inci, touchpad pe spate, etc.) Ryan l-a chemat pe Michael Deny, Senior Vice Presedinte al Sony Worldwide Studios pentru a prezenta cateva jocuri pentru noua platforma portabila.

Primul joc demonstrat prin gameplay live a fost Resistance: Burning Skies, dezvoltat de Nihilistic Software. Am fost putin luat prin surprindere, intrucat acest joc nu a fost anuntat in mod oficial pana acum. Povestea noului titlu este pozitionata undeva intre primul si al doilea joc Resistance, iar jucatorii intra in pielea lui Tom Riley, un fost pompier din New York care se trezeste in mijlocul invaziei Chimera. Resistance pentru Vita este un first person shooter, care beneficiaza de pe urma includerii celor doua stick-uri analogice, oferind un gameplay asemanator cu cel de pe consolele „de casa”.

Grafica nu este unul din atractiile noului titlu Resistance, texturile fiind afisate la rezolutii destul de slabe, iar modelele personajelor parca sunt rupte din era PlayStation 2. Avand insa in vedere ca avem de a face cu o platforma mobila, al carei display este minuscul pe langa televizorul pe care am vazut eu conferinta, este posibil sa arate mult mai bine pe Vita. Din pacate nici framerate-ul nu parea sa fie foarte ridicat, insa nu pot fi sigur daca mi s-a parut din cauza stream-ului video sau daca intr-adevar jocul avea probleme.

Urmatorul joc pentru Vita pe care Sony l-a laudat a fost Little Big Planet, care pare sa fie si mai interesant decat jocurile precedente din serie. Folosind camera inclusa in Vita, pot fi importate obiecte si texturi din lumea reala, care pot fi folosite in joc. Touchscreen-ul ofera o mai buna interactiune cu modul de creare al Little Big Planet, iar conectivitatea wireless tine jucatorii tot timpul online. Din pacate, jocul nu a fost demonstrat pe scena, Sony prezentand un simplu trailer pentru acesta. Deviza noului Little Big Planet pentru Vita este „Play. Create. Share. Everywhere.„.

Cei care au fost impresionati de demonstratiile tehnologiei Smart AR (Augmented Reality) ale Sony vor fi cu siguranta interesati de Reality Fighters, un joc care poate folosi orice suprafata plana pe post de ring de lupta. Pe scena a fost demonstrat un meci de multiplayer intre doua console Vita, in care personajele din joc erau chiar jucatorii, transpusi in joc cu ajutorul camerelor foto. Desi din punct de vedere tehnologic am fost impresionat, nu pot spune ca as vrea sa joc Reality Fighters mai mult de cinci minute. E interesant, da nu prea.

Ultimul joc prezentat in sectiunea dedicata PlayStation Vita a fost Escape Plan, un titlu anuntat prin intermediul unui trailer. Acesta prezinta doua personaje, Laarg si Lil, care trebuie sa evadeze dintr-o casa plina de capcane. Pot spune ca am ramas placut impresionat inca din primele secunde de acest joc, atat datorita stilul artistic folosit, cat si pentru gameplay-ul care imi aduce aminte de Limbo. Avem de a face cu tot felul de capcane periculoase, in niveluri scurte. Scopul jocului pare a fi rezolvarea de puzzle-uri folosind abilitatile celor doi eroi.

Dupa aceasta prezentare, Jim Ryan, noul sef peste Sony Computer Entertainment Europe a mai vorbit putin despre noi jocuri destinate platformei Vita, confirmand FIFA 12 si Assassin’s Creed pentru inceputul lui 2012, si prezentand un perete plin cu logo-uri ale unor serii consacrate care vor venit pe aceasta platforma, dintre care am retinut Call of Duty, BioShock, Dungeon Hunter, Asphalt, Rayman si Virtua Tennis.

Destul de neasteptat a fost momentul in care Ryan a inceput sa vorbeasca despre PSP, o platforma care teoretic ar trebui sa se apropie de finalul vietii. Ei bine, Sony incearca sa faca din PSP o consola mobila entry level, si astfel lanseaza un nou model numit E-1000. Vestea noului model de PSP poate fi interpretata in doua feluri: buna, din punctul de vedere al pretului de numai 99 de Euro, sau rea, pentru ca este primul model din 2004 si pana in prezent care nu include conectivitate WiFi. Acest lucru inseamna ca jocurile pot fi cumparate fie pe UMD-uri, fie prin intermediul unui PC sau PS3 de pe PSN, insa nu direct de pe PSN pe consola.

Urmatoarea sectiune a conferintei a fost dedicata PlayStation Move, Ryan anuntand suportul pentru motion controller in FIFA 13. Pe langa acest anunt, a venit si vestea unui nou joc pentru Move numit Move Fitness, care a reusit sa ma faca sa nu vreau sa il vad in actiune niciodata. Evident este un joc first party pentru Move destinat sa intre pe aceeasi piata pe care jocuri precum Wii Fit, Your Shape Fitness Evolved si Zumba Fitness fac legea.

Tot pentru Move este realizat si Dance Star Party, care va include 40 de melodii cu videoclipurile originale, dar care va oferi si optiunea de a realiza propriile reprezentatii de dans. Jocul poate inregistra miscarile jucatorilor si le poate salva sau posta pe internet. Desi inteleg piata careia se adreseaza acest gen de jocuri, nu inteleg ce cauta o prezentare atat de lunga, acompaniata de un dans la fel de lung intr-o conferinta dedicata gamerilor hardcore si presei de specialitate.

A urmat un nou trailer pentru Resistance 3 si anuntul unui expansion standalone pentru inFAMOUS 2 numit Festival of Blood. Acesta vine in octombrie si va oferi noi personaje, noi inamici (vampri, WTF?!?!) si evident ore intregi de gameplay. Festival of Blood va fi distribuit exclusiv prin intermediul PlayStation Network.

Ultimul joc a fost evident cireasa de pe tort – Uncharted 3: Drake’s Deception. Am avut o demonstratie de gameplay in timp real de data aceasta intr-un aeroport. Drake trebuie sa se urce intr-un avion inainte ca acesta sa decoleze, dar in stilul sau caracteristic o da in bara si reuseste sa puna pe urmele sale o intreaga baza militara. Actiune, explozii, grafica extraordinara si regie de zile mari. Daca inca nu v-a convins Uncharted 3, clipul de mai jos sigur o va face.

Conferinta a fost incheiata de Andrew House, acum fostul CEO al SCEE, care a aruncat bomba. PlayStation 3 se ieftineste in toata lumea, in Europa pretul oficial al consolei fiind redus la 249 Euro/199 Lire Sterline.

Nu pot spune ca am fost extaziat de prestatia celor de la Sony, insa jocurile pentru Vita, noul PSP si ieftinirea PS3 au fost destul pentru a satisface fanul din mine.

Citește și: