Sapphire Radeon HD5570 XtendTV – Socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa [REVIEW]

Sapphire Radeon HD5570 XtendTV - Socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa [REVIEW]

Acum multi ani, vre-o 9-10 aveam o problema, eram invidios pe vecinul meu ca isi cumparase cel mai performant computer la care ma puteam gandi. Tin minte ca era un Pentium 3 la 800 MHz cu 256 MB RAM si doua HDD-uri de 20 GB puse in RAID pentru a obtine vitea mai mare de lucru. Era ceva fantastic avand in vedere ca eu ma chinuiam sa trag de rasnita mea de Cyrix la 233 MHz cu cei 64 MB RAM ca sa rulez ceva jocuri mai in 2D asa. Tin minte ca pe computerul vecinului de palier am scris si primul CD, un CD cu diverse programe, kituri pe care l-am folosit o vreme. De curiozitate, l-am cautat in depozit si ghici ce? L-am gasit, si inca functioneaza, am reusit sa copiez toate informatiile scrise acum aproape 10 ani.

Ce m-a impresionat cel mai mult la acel computer era placa video, una din seria ATI care avea si TV Tuner, acel All in Wonder. Eram fascinat ca nu mai e nevoie sa folosesc hardughia de video recorder si o gramada de cabluri pentru a inregistra o emisiune TV (intre noi fie vorba inregistram filme 😛 pe care le „ofeream” altor colegi pentru vizionare 🙂 . Puteam acum sa fac inregistrarile direct pe PC si apoi sa le scriu pe CD-uri, dupa zeci de ore de conversie in binecunoscutul format VIDEO CD.

Ei bine scopul acestui articol nu este sa va plictisesc pe voi cu detalii despre cum am inceput eu sa pierd vremea printe computere ci sa va prezint un produs, sa va dau specificatii, performante, preturi…. asa ca vom trece la treaba. Produsul interesant pe care il avem astazi pe bancul de proba este Sapphire Radeon HD5570 XtendTV, o placa grafica din seria low-end ce detine si un TV Tuner. Acum urmeaza sa vedem daca m-a impresionat atat de mult si aceasta varianta actuala a lui ATI All in Wonder.

Sapphire Radeon HD5570 – Cutie si accesorii

Cutia se prezinta bine, ofera destule informatii despre produs si despre capabilitatile acestuia. Printre acestea se numara suportul pentru DirectX 11, redare 1080p, conector HDMI si precizeaza ca detine 1 GB GDDR5. La interiorul acesteia gasim placa grafica, bine ambalata intr-o punga antistatica groasa. Alaturi de aceasta regasim adaptorul DVI-DSUB, senzorul pentru telecomanda IR, un cablu USB pentru conectarea acestui modul la placa grafica, antena DVB-T si desigur telecomanda.

Senzorul este de dimensiuni mai mult decat generoase, ma asteptam la un modul asemanator celui de la un TV Tuner obisnuit, acela mic care se lipeste cu adeziv de marginea monitorului insa acesta este de dimensiunile conectorului vechiului ATI All in Wonder care detinea si conectori audio video.

Cablul USB de care mentionam mai devreme in cutie, si care nu aveam idee ce face, am descoperit ca se conecteaza la placa grafica si apoi la PC pentru a transmite semnalul video, live, prin internet catre un PC client. Acesta poate fi in orice tara unde este disponibila o conexiune de internet stabila. Utilizatorul poate viziona orice program de internet de pe PC-ul server care trebuie sa fie pornit si conectat la internet in tot acest timp. Mirics FlexiStream se numeste tehnologia respectiva iar clipul de mai jos va va explica mai bine decat mine cum se procedeaza.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZOGUXgxdhjw[/youtube]

Telecomanda se prezinta destul de bine. Este practic o telecomanda pentru Media Center, butonul verde cu logo-ul Windows de pe centru acesteia confirma acest lucru. Butoanele sunt usor de apasat, raspund bine la comenzi si exista si o serie, in partea de jos care pot fi programate pe anumite functii dorite de utilizatori. Partea interesanta este ca nu vine cu nici un fel de baterii, asa ca echipati-va inainte de a instala produsul.

Sapphire Radeon HD5570 – Specificatii

Specificatiile placii sunt cele standard, nu exista diferente fata de modelul de baza, aceleasi viteze si la GPU si la Memorii. Acestea se pot regasi in tabelul de mai jos.

[table id=98 /]

 [album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/HD5570XtendTV/|width=480]

Nu este atat de important ce rezultate veti obtine in jocuri cu aceasta, insa pot sa va spun de pe acum ca nu este solutia optima pentru gaming pentru un monitor mare, nici pentru unul mediu. Se va descurca decent cu titluri noi la rezolutii mici si cu un nivel de detalii mediu. Placa este gandita pentru un sistem media center si doreste sa inlocuiasca combinatia dintre o placa video dedicata si un TV Tuner dedicat. Imaginea este curata, clara, fara probleme la cautare spre deosebire de unele TV tunere actuale, insa nu este in format High Definition, ci SD, Standard Definition, stiu e un soc si pentru mine. O a doua latura si mai negativa a tunerului este cea oferita de faptul ca poate prinde doar semnal DVB-T, adica cel cu antena digitala inclusa in pachet. La noi in tara numarul de programe oferite gratuit in acest fel, este destul de redus. Pentru alte tari probabil ca este ceva mai numeros insa momentan noi detinem doar vre-o 12, si acelea in mare parte HD.

Ce mi-a placut foarte mult este partea de emisie live pe internet. Am reusit sa stabilesc o conexiune foarte buna cu cineva din alta tara iar aceasta persoana sa poata urmari programele romanesti emise over-the-air aici. Semnalul este impecabil, conexiunea stabila iar software-ul FelxiStream este atat de simplu si usor de configurat incat nu da batai de cap pentru nimeni, nici la instalare nici la folosirea acestuia.

Acum pentru cineva care este ceva mai mofturos si are nevoie de cat mai multe canale poate ar trebui sa mearga pe solutia cu tuner dedicat insa pentru cei care doresc o solutie simpla si utila aceasta este aceea. Pretul este destul de decent, ajunge undeva in jurul sumei de 300 de Lei. Sincer nu sunt atat de dezamagit, insa ma asteptam la ceva mai mult, si cred ca am dreptate in situatia in care majoritatea utilizatorilor casnici depind de un abonament de cablu care il platesc cu sarguinta la operatori tocmai pentru a beneficia de zeci de programe, sau chiar sute, pe care bineinteles nu le urmaresc in mod constant nici in proportie de 5%.

Am impresia ca pentru AMD aceasta placa este una dintre ultimele solutii de acest gen lansate, asta doar daca nu vin cu un tuner Hibrid, cu suport pentru 3D stereoscopic si suport FullHD pe vre-una din placile viitoare. CPacat de cipul placii grafice care putea fi folosit mult mai bine de atat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: