Razer Switchblade: va fi sau nu va fi? [Preview]

Razer Switchblade: va fi sau nu va fi? [Preview]

Switchblade, Razer, APU Fusion, Intel, Sandy Bridge, consola, tastatura cu layout variabil

Prezentat la CES in acest an si descris ca o cale de a aduce ideea de gaming pentru PC la o forma portabila, conceptul dispozitivului vine de la cei de la Razer, o companie cunoscuta pentru crearea de periferice pentru PC. Switchblade este un produs efectiv pentru impatimitii jocurilor pentru PC, chiar daca nu este inca stabilit pentru productie. Acesta are la baza procesorul Intel Atom, touch-screen si o tastatura dinamica, care isi adapteaza layout-ul si configuratia pe parcurs in functie de jocul care este rulat. Incepe sa sune prea bine pentru a fi adevarat?

Din punct de vedere al cumparatorului, nu prea esti atat de incantat sa dai suma ceruta de o companie pentru un produs de care sa tot ai grija sa-l incarci si sa achizitionezi uneori anumite accesorii pentru a-i “imbunatati” performanta. O alta intrebare se ridica in momentul in care te uiti la acest dispozitiv, aceea ca nu prea am vazut gamer care se respecta sa foloseasca touchscreen-ul, iar cei de la Razer sunt cunoscuti pentru productia de “soareci” dedicati pasionatilor.

Ne intrebam cum s-ar descurca un gamer pe o tastatura atat de mica, probabil la fel de bine cum ar face-o si pe un netbook. Sigur, conceptul in sine este maret, dar pentru cine nu isi mai aduce aminte o alta tastatura a incercat ceva asemanator in trecut si nu a avut rezultate foarte bune in piata. Evident vorbim despre Optimus Maximus, tastatura cu un mini LCD in fiecare tasta, care nu este decat o tastatura decat pentru satisfacerea unui moft, mai ales ca este imposibil sa scrii ceva cursiv la ea fara sa faci o intindere de ligamente, tastele fiind mult prea spatiate. Am deviat de la subiect asa ca revenim la micul laptop de gaming.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/razer switchblade/|width=480]

Ideea, in mare, pare a fi cea a unei console portabile, dar nu credem ca vor reusi sa aduca prea curand pe piata un produs retail, mai ales din cauza impedimentelor unui procesor limitat pentru jocuri, cum este intel Atom. Desi am vrea sa fim optimisti, nu am vazut inca un Atom care sa ofere o experienta apropiata de cea obisnuita a unui procesor dual core si a unei placi grafice dedicate. Alienware M11x s-a apropiat, dar si el a utilizat de asemenea grafica dedicata Nvidia GeForce si un procesor Intel Core CULV pentru a se achita de aceasta sarcina. Ar fi bun de rulat jocuri mai vechi, dar nu credem insa ca ar putea rula jocuri de ultima ora, nici macar la setari minime. Asta ca sa nu mai amintim de dimensiunea limitata a display-ului, care sincer… nu prea permite o vizibilitate prea mare, chiar daca este vorba despre o diagonala de 7 inci. De acord, PSP-ul este indragit de milioane de utilizatori, insa conceptul acestuia integreaza mai mult un gamepad si un display decat o tastatura destul de complexa. Sa speram doar ca Atom este doar o idee sau probabil va fi alaturat unui procesor grafic dedicat, Tegra 2 este, de exemplu, o idee buna pentru un portabil. Sa nu uitam ca exista un celebru mariaj intre placa video si procesor care se tot vehiculeaza in ultima vreme, Intel vine cu Sandy Bridge iar AMD cu faimosul Fusion APU, prezentat si el la Computex 2010. Ideea principala insa in jurul nilor cipuri grafice integrate de la intel si AMD este cea de multimedia, codare-decodare HD si mai putin segmentul de gaming.

Acumulatorul trebuie bineinteles sa fie unul foarte inovator sa ii spunem asa pentru a sustine o astfel de platforma creata mai putin pentru dispozitive mobile x86, iar greutatea acestuia va trebui sa fie destul de scazuta pentru ca dispozitivul sa poate fi folosit in mana.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/razer switchblade games/|width=480]

Avem nevoie de mai multe detalii pentru a judeca acest produs si sa nu uitam ca este inca la nivelul de concept. Cel putin din punct de vedere al conectivitatii am inteles ca va dispune de WiFi si chiar si modul 3G. Este Switchblade un produs real in dezvoltare, sau pur si simplu o demostratie a viitoarei directii celor de la Razer in tehnologia interfetei de gaming? Asta ramane de vazut!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: