11 mart. 2011 | 11:45

Parrot AR.Drone iti augmenteaza realitatea [Review]

ACTUALITATE
Parrot AR.Drone iti augmenteaza realitatea [Review]

 

Desi ai resimtit un mic soc la aterizare, misiunea poate fi considerata un succes. Acum, ce sa ne mai ascundem, drona inamica n-a avut nici o sansa. In fata unui pilot cu nivelul tau de experienta si dupa atatea ore de zbor, putini dusmani mai reprezinta un real pericol. In fiecare lupta de pana acum ai reusit sa iti dobori adversarul inainte sa-si dea seama ce se intampla si ai deja reputatia ca, in orice dogfight, tu ramai intotdeauna ultimul pilot sus acolo.

Si nu, nu esti deloc inrolat in US Air Force si nici n-ai absolvit Top Gun, nu porti la gat o tablita cu date de identificare si nici nu umbli toata ziua in salopete kaki. Spui „Hai noroc” in loc de „Sa traiti” si esti unul dintre cei mai populari tipi din biroul tau. Ceea ce e si normal, pentru ca, spre deosebire de restul lumii, realitatea ta este augmentata de AR.Drone – si cati pot spune asta despre propria persoana?

Parrot, Orange, AR.Drone, quadricopter, elicopter, iPhone, iPod Touch, iPad, Linux, joystick, gamepad, review, AR.Drone review

Suna cool, nu? Chiar si este, la propriu, pentru toti colegii pe care ii survolezi cu drona ta, mai ales ca toata lumea stie ca un quadricopter este intotdeauna insotit de o placuta briza pentru cei survolati. Cum adica ce-i aia un quadricopter? A, sorry, nu mi-am dat seama ca nu aveti de unde sa stiti ca gadgetul cel mai cool cu care m-am jucat in ultima vreme este drona de la Parrot – un elicopter in miniatura, dar cu patru elice, de unde si numele.

Adusa in Romania de Orange, Parrot AR.Drone ofera o experienta autentica de realitate augmentata, mai pe romaneste realitate cu ceva in plus (de unde si denumirea AR – Augmented Reality). Si asta prin intermediul dispozitivului de control, care poate fi, in functie de ce anume posezi, un iPhone [review iPhone 4], iPod Touch sau, pentru cea mai „spatioasa” experienta, un iPad [preview iPad 2]. Oricare dintre acestea pot rula aplicatia de control, care include, pe langa o vedere in timp real din camera frontala sau cea ventrala a aparatului, suplimente reprezentate de razele laser cu care poti tinti drona rivala a unui prieten. Este, practic, un joc video care se petrece in realitate si una dintre cele mai cool experiente pe care o poate oferi un gadget in acest moment.

Parrot, Orange, AR.Drone, quadricopter, elicopter, iPhone, iPod Touch, iPad, Linux, joystick, gamepad, review, AR.Drone review

Aplicatia de control este disponibila deocamdata doar pentru produsele Apple, dar compania producatoare, Parrot, anunta ca in cateva luni vor aparea variante si pentru alte platforme mobile. Dar daca nu detii nici unul dintre mobilele Apple enumerate mai sus, poti controla AR.Drone si cu ajutorul unui laptop pe care ai instalat Linux si a unui joystick sau gamepad, dupa cum poti vedea si in clipul de mai jos:

Controlul lui AR.Drone se face cu ajutorul accelerometrului telefonului mobil, dar nu printr-o conexiune Bluetooth, cum poate v-ati gandit, ci prin intermediul WiFi, AR.Drone generandu-si propria retea, motiv pentru care este posibil jocul multiplayer, cu ajutorul aplicatiei AR.PURSUIT, care face posibila lupta dintre doua drone. Fuselajele sunt disponibile in trei variante de culori, pentru a-ti putea identifica mai usor drona.

Parrot, Orange, AR.Drone, quadricopter, elicopter, iPhone, iPod Touch, iPad, Linux, joystick, gamepad, review, AR.Drone review

AR.Drone este foarte usor de folosit, iar comenzile le inveti foarte repede. Decolarea si aterizarea fac uz de functia de Autopilot, care stabilizeaza quadricopterul la inaltimea de 50 de cm dupa decolare, dar si inainte de a executa o aterizare lina. Pilotul automat intervine si atunci cand primesti un apel pe telefon, stabilizand zborul intr-un punct fix, iar daca alegi sa preiei apelul, dupa o vreme pilotul automat iti aterizeaza automat drona. De asemenea, pilotul automat intervine in cazul in care se pierde conexiunea WiFi. Setarile dispozitivului permit, daca vrei, stabilirea de limite privind viteza de deplasare in toate directiile, viteza ascensiunilor si o multime de alti parametri de zbor. Dar cele implicite functioneaza foarte OK.

Parrot, Orange, AR.Drone, quadricopter, elicopter, iPhone, iPod Touch, iPad, Linux, joystick, gamepad, review, AR.Drone review

Drona de la Parrot a fost gandita sa functioneze atat la interior, cat si la exterior. Daca alegi varianta de spatiu inchis, trebuie montat un cadru de protectie ce evita stricaciunile generate de lovirea de vreun perete sau alt obiect din camera, caz in care elicele se opresc automat si aparatul cade liber, deci nu te poti baza pe pilotul automat. Daca vrei pilotare in aer liber, configuratia lasa elicele descoperite, iar carcasa acopera doar corpul central al quadricopterului. Autonomia de zbor a dronei este de aproximativ 12 minute, iar timpul de incarcare a bateriei ajunge la cam 90 de minute, ceea ce iti va cam testa rabdarea, dar experienta intensa care urmeaza merita.

Aparatul este construit din fibra de carbon si plastic foarte rezistent, include MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) si un sistem de procesare video care asigura un pilotaj foarte intuitiv, Wi-Fi si video streaming pentru interfata de pe iPhone sau iPod touch, precum si soft pentru procesarea imaginilor care asigura suplimentele pentru realitatea augmentata, toata aceasta combinatie constituind o premiera tehnologica la nivelul unui produs destinat consumatorilor.

Cum un video spune cat 1.000 de cuvinte, sunt sigur ca va este deja foarte clar de ce anume este capabila o astfel de drona, urmarind clipurile atasate acestul material. Amatorii de detalii tehnice pot gasi explicatii si specificatii aici, iar cei ce au reactionat ducand reflex mana la portofel isi pot gasi alinarea aici.

Eu unul nu pot decat sa va recomand fara nici o ezitare experienta AR.Drone, care sunt convins ca este si mai cool in lupta cu o alta drona, ceea ce, din pacate, nu am putut experiementa. Cat despre pret, 319 euro nu mi se pare foarte mult pentru a experimenta o realitate augmentata autentica.